Our Blog

Hej alla,

Ni har nog hört det senaste som NASA offentliggjorde för en liten stund sen. Och eftersom att det är en sådan stor upptäckt så förtjänar den ett inlägg.
Vi har hittat över 1000 exoplaneter och har observerat planeter i olika storlekar; allt från stora gasjättar till planeter som är lite större än jorden. Den här gången hittade ett NASA team hela 7 exoplaneter som har en omloppsbana kring en liten stjärna 39 ljusår bort. Hela solsystemet upptäcktes med hjälp av ”passagemetoden”, vilket är en teknik där man ser hur mycket solljus som blockeras av en planet som passerar mellan observatören och stjärnan. När man använder den här metoden så kan man få reda på mycket, bland annat planetens massa och storlek. Nu vet man att stjärnan har en massa som ligger kring 8% av solens och en radie som är 11% av solens, vilket betyder att den är ungefär lika stor som Jupiter. Och som sagt, man vet även att planeterna är väldigt små.

Stjärnan TRAPPIST-1  har planeter med storlekar som kan jämföras med jordens (mellan 0.76 till 1.13 gånger jordens) och dessa kan vara tillräckligt varma för att tillåta flytande vatten på deras yta, och kanske även liv.
Det bästa med detta fynd är att minst tre av dessa stenplaneter kan vara beboeliga, vilket gör detta till en stor upptäckt! Och nu till det mest makabra. Eftersom att systemet ligger såpass nära oss så finns det en möjlighet att vi kanske kan ta reda på om de är bebodda inom ett årtionde eller så med hjälp av framtida teleskop. Om NASAs ”gamla” Spitzer Space Telescope (tillsammans med markbaserade observationer), som har varit i bruk i snart 15 år (!), kan hitta något sånt här, föreställ er vad till exempel JWST kommer att hitta. Och vad kommer att hända när vi väl hittar något? Jag skrev ett inlägg om detta för några dagar sen, men föreställ er detta. Vi har hittat liv. Vi är inte ensamma i universum. Det är fastställt nu. Vad gör man tycka och känna när det händer?

För att kunna urskilja planeterna från stjärnan när det kommer till namnet så har astronomerna valt att döpa de efter följande system: TRAPPIST-1b (innersta planeten), och sedan c,d,e,f,g och h. Planeterna d,e,f och g är de som precis upptäcktes, de andra fann man förra året.
Nedan ser ni data på alla planeter och en jämförelse mellan de och 4 av planeterna i vårt eget solsystem.
Notera att miniatyrbilden jag har till detta inlägg är en illustration som föreställer hur det kan se ut om man står på TRAPPIST-1fs yta.

content-1487780260-pia21425
TRAPPSIT-1b har en bana med en radie på 0.011 AU (jämför med 1 AU mellan solen och jorden). Detta medför att det går väldigt fort för den att ta ett varv kring dess stjärna. För just den här tar det 1.51 dagar och för de andra 6 planeterna tar det från 2.42 till ungefär 20 dagar. Planeterna e,f och g befinner sig alla tre i den så kallade beboeliga zonen, vilket betyder att det kan finnas flytande vatten där.

Nu återstår det att vänta och se vad framtiden har att avslöja. Tror ni att vi kommer att hitta liv inom 10 år? Jag ser fram emot de kommande åren i alla fall.

 “Answering the question ‘are we alone’ is a top science priority and finding so many planets like these for the first time in the habitable zone is a remarkable step forward toward that goal.” (sagt av en ur teamet)

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »