Our Blog

Hej hej,

Ni har kanske hör det senaste om salladsbladen och blommorna som har planterats i rymden.  Förra veckan var det äntligen dags att smaka på några blad och astronauterna var väldigt nöjda med smaken.
När det gäller växter och tyngdlöshet så kan det bli lite knepigt och NASA forskarna fick planera hur växterna skulle växa. För det första så har vi tyngdlöshet som självklart påverkar växterna, men även orienteringen. Här på jorden är det gravitationen som håller växtens rötter under jorden och bladen/blommorna över. Och hur blir det med upp och ner i rymden? Det existerar såklart bara om man är på en planet eller måne, inte utanför atmosfären. Därför måste växten veta åt vilket håll rötterna ska växa, tidigare har rötterna spridit sig åt alla håll. NASA löste dock detta genom att uppfinna en ny, kudd-liknande påsar som håller fröt och rötterna på plats. Runt fröt finns det ett substrat som, förutom att hålla fröt stadigt så att ena sidan alltid pekar ner, och hjälper växten att ansamla vatten. I påsen finns också jord och runt den finns det UV ljus som startar den process vi kallar fotosyntes. Ljuset är också ett hjälpmedel som försäkrar oss om att alla blad hamnar över ytan, för växten vill ju ha ljus och därför växter den uppåt för att nå det (blir mycket ”växt” – ord nu märker jag)
Vill ni veta mer om hur allting gick till så kan ni titta på videon som ni hittar här

Det här må vara något litet, men det är faktiskt tvärtom. Astronauterna kommer i framtiden att plantera grönsaker och annat för att överleva. Därför testar man redan nu för att veta så mycket som möjligt. För när astronauterna väl sätter foten på Mars så finns det ingen återvändo och allt måste vara 100% säkert.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »