Our Blog

Hej,

Gillar inte alls att bloggen får lida. Studierna och roboten/landaren tar mycket av ens tid (ja, samma bortförklaring hehe). Jag räknar ner till sommarlovet då jag äntligen får andas ut. 
En liten påminnelse också, glöm inte att titta på Hjärnkontoret nu på tisdag kl 18.45 på Barnkanalen. Jag är jättenervös och kommer inte ens våga att titta på avsnittet.

Ok, nu till lite astronomi så klart. Min favorit bland alla månar, Enceladus, har hamnat i strålkastarna. Enceladus är en av Saturnus månar och den är en intressant kandidat när de gäller liv i rymden. Och nu har det bekräftats, Enceladus har flytande vatten under ytan.

Egentligen har man fotat Eneladus flera gånger och oftast har man fångat stora vulkaner som sprutar ut vatten från månens yta. Däremot har man varit lite osäker när det gäller flytande vatten, men det är äntligen bekräftat. Förut gissade man på att det finns reservoarer av vatten under dess yta, men nu finns det till och med oceaner. Oceanen tros ligga ca 50 km under den hårda, isiga ytan, där den håller sig flytande. Det här kanske ävenförklarar till varför Enceladus sydpol har stora gejsrar.

b2ap3_thumbnail_Screen-Shot-2014-04-06-at-21.56.43.png

Hur kan månen ha flytande vatten när den är så långt bort från solen? Svaret är Saturnus gravitation och dess inverkan på månen. Saturnus är en stor planet men en stark gravitation, som drar och töjer på månen, vlket värmer den inifrån. Detta leder till att vattnet ändrar form, från fast till flytande.

Nästa fråga är då: finns det liv där? Det kan man inte avgöra härifrån, det är omöjligt. Men det går att utforska månen i nära håll, med en landare ifall NASA vågar att satsa på det. Det återstår att se om månen är intressant nog att satsa på. Det finns ju trots allt andra aktiva månar i solsystemet, som till exempel Europa och Io.

b2ap3_thumbnail_Inside_Enceladus_large-580x580.jpg

Kanske ser det ut så här under Enceladus yta.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »