Our Blog

Enceladus har varit en måne som jag har varit intresserad av efter att min professor sa att jag borde skriva om den under mitt första år på universitetet. Sedan dess har jag fortsatt att lära mig mer om den och jag anser att Enceladus är en perfekt himlakropp att skicka nästa landare till. NASA borde inte satsa så många miljarder på Mars när det finns så mycket annat där ute. Visst, fokusera på att skicka dit människor, men mer än så borde man inte göra i dagsläget tycker jag. En till Marslandare? Nej tack!

I alla fall, jag blev självklart glad när jag fick läsa att rymdsonden Cassini (som fotar Saturnus bland annat) kan ha hittat starka bevis på att det finns vatten under Enceladus isiga yta. Eftersom att en av mina presentationer som jag ska hålla på ESPC (i Frankrike) om mindre än 2 veckor handlar om just Enceladus och vatten, så är den här nyheten perfekt!

enceladus
Cassini har kretsat kring Saturns sedan 2004 och den har tagit några av de mest häpnadsväckande fotona av Saturnus och dess månar. Den har även visat oss att det finns gejsrar på månens yta, som sprutar ut vatten (specifikt från månens södra pol). Man trodde då att det var en liten mängd vatten det rörde sig om, men det fanns en idé om att även ett flytande hav kan existera.
Under 7 år har Cassini studerat Enceladus och forskarna har fått in en stor mängd data, som sedan analyserades. Analyserna handlade mest om månens rörelse då den roterar runt Saturnus, för den här rörelsen kan avslöja en del saker. Man har även kartlagt månen och många av Enceladus kratrar. Med hjälp av den här kartläggningen så kunde man mäta månens rotation mycket noggrannare. Det visade sig då att Enceladus har en ovanlig rörelse. Eftersom att Enceladus inte är helt sfärisk och varierar i hastighet under olika perioder under sin bana leder det till att den ”vinglar” fram och tillbaka samtidigt som den roterar. Den här avvikelsen fördes sedan in i en datamodell som forskarna hade skapat. Datamodellen tillåter en att ändra på månens komposition under dess yta. Efter analyserna kom man fram till att modellen stämmer bara om det existerar en kärna av sten i Enceladus mitt, ett vattenlager och sedan ett lager av is ovanför. Man tog även hjälp av tidigare observationer av gejsrarna och nu vet man att månen är täckt av ett lager av vatten. Man kan nästa tro att det inte är flytande eftersom att avståndet mellan Enceladus och Solen är stort. Det är faktiskt tvärtom, vattnet är mest troligtvis flytande pga. Saturnus starka gravitation som töjer ut månen och värmer den inifrån.
Det här är ett litet genombrott och kanske finns det liv under Enceladus yta. Enligt mig så kan man bara svara på den här frågan genom att ta stora halter av prover från gejsrarna, i hopp om att det kanske fångas något intressant. Eller så kan man lösa gåtan genom att skicka en landare till ytan. Vad som hände framöver återstår att se.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »