Our Blog

Godmorgon alla läsare!

Som ni vet så har NASA skickat ett par landare till planeten Mars för att leta efter vatten och kanske till och med hitta  liv. Nu verkar det som att något att upptäckts. Nya mätningar har gjorts av NASAs Curiosity och nu har man indirekta bevis på att Mars har flytande vatten strax under ytan. Hittills har forskare trott att förhållandena på Mars inte är ideala för att flytande vatten ska existera där, det är ju kallt där på grund av bristen på atmosfär. Det är atmosfären som håller kvar värmen på en planet, så är atmosfären för tunn så strålas värmen ut i rymden igen. Även magnetfältet spelar roll, något som Mars nästan inte har.

De senaste resultaten från Curiosity tyder på att Mars har en fuktig jord med flytande saltlösning. Det är flytande på grund av närvaron av ett salt som märkbart sänker fryspunkten för vatten. Denna blandning tillåter att flytande vatten existerar ned till omkring -70 ° C, och saltet suger även upp vattenånga från atmosfären.

Man har gjort mätningar vid Gale kratern och det visar sig att under vinternätter tills strax efter soluppgång är temperaturen och fuktigheten precis rätt för att en flytande ”saltlake” (vatten med en hög saltkoncentration) ska existera.
Yttemperaturen på Mars varierar från 20 grader C (vid middagstid) vid ekvator, ner till -153 grader C vid polerna. Analyser har gjorts av datan som Curiosity har skickat, där luftfuktigheten och temperaturen för ett helt Marsianskt år (ungefär 686 dagar). Datan visar att flytande saltvatten borde bildas. Det är värt att poängtera att när forskarna säger flytande vatten, så är det inte som här på jorden. Planetens yta består av små korn av jord och vattnet är närvarande i mycket små kvantiteter mellan dessa korn, så det är inte i form av droppar. En av forskarna säger att om man gräver ett dike på ytan så går det att se att jorden är lite mörkare där du grävde, vilket tyder på en fuktig yta. Detta är ändå en viktig upptäckt.

Gör det någon skillnad ifall man hittar vatten eller inte på en himlakropp? Svaret är ja, det gör en stor skillnad. Flytande vatten betraktas nämligen som en viktig ingrediens för livet som vi känner till just nu, därför är bland annat månen Europa och Enceladus intressant med sin isiga yta och sitt flytande hav under ytan. Frågorna som vi nu måste besvara är:

i) Har det funnits /finns det liv på Mars?
ii) Hur försvann livet ifall det fanns en gång i tiden?

Och nu till nästa fråga: Kan organismer leva i en miljö med en hög koncentration av salt? Ja, det är faktiskt möjligt. Man har hittat liv på jorden som har levt i liknande förhållanden, så det finns en möjlighet. Följande förklaring kommer från en NASA forskare som jobbar med Curiosity:

“There are organisms on Earth, halophiles, that can survive in salty environments, but if it’s also very cold and very dry that’s a problem. The radiation on Mars nails it – that environment is very hostile.”

Med andra ord så kan det finnas liv där. Om det finns björndjur som klarar sig i vacuum så borde det inte vara helt omöjligt. Curiosity landade på Mars år 2012 i den stora kratern Gale, som ligger strax söder om Mars ekvator. Kratern är 154 km i diameter och kraterns kanter är nästan 5 km höga! I mitten av kratern ligger Mount Sharp, där Curiosity befinner sig. Det har tydligen funnits strömmande floder upp till en meter där en gång i tiden och det vet man efter iakttagelser från sondens kamera, där runda stenar finns. Dessa stenar har formats av vattnet som en gång rann där. Vi får se vad forskarna säger härnäst 🙂

planeten Mars

Comments ( 2 )

 • Johanna says:

  Väldigt intressant inlägg. Jag visste inte att man funnit vatten varken i atmosfären eller i jorden på mars. Är kanske inte så påläst så jag visste inte att det kunde vara måttliga 20 grader på ytan heller på dagtid. Antar att temperaturen sjunker kraftigt om natten dock.

  Har Mars fortfarande en ”levande” kärna som jorden eller är den en kall planet? I så fall skulle det kunna finnas en punkt i jordskropan där temperaturen på ett visst djup är ideal för vatten och liv.

  Trevlig blogg!

  • Assiye Süer says:

   Hejsan!
   Ledsen att jag svarar så sent, jag såg inte ditt meddelande nämligen. Tack tack! Jo, små mängder vatten finns det, speciellt på ytan. Men man har oftast hittad koldioxid-is. Jo, det kan bli 20 grader C 🙂
   Mars har inte en levande kärna och det vet vi pga att den inte har något magnetfält. Det är tack vare kärnan som vi har vårt här på jorden.
   Tack igen och ha det så bra!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »