Our Blog

Hej alla där ute,

Just nu befinner jag i Frankrike och är på väg till Nantes och European Planetary and Science Congress. Dagen är äntligen här och jag känner mig lite smått nervös inför mina två presentationer. Har längtat och känner mig redo! Ska ta massa bilder och uppdatera er så gott jag kan!

Nu till det senaste, nämligen NASAs stora avslöjande.  För det första, aldrig tidigare har det blivit så mycket hype kring astronomi. Med en supermåne, månförmörkelse och en nyhet som denna nästan samtidigt så har folk verkligen öppnat ögonen för astronomi. Och det är verkligen märkbart jämfört med hur det var förut.
I alla fall, NASA avslöjade igår att man har hittat flytande saltvatten på Mars! Detta efter att förra veckan ha sagt att något stort har upptäckts. Visst kommer det lite som en chock, flytande vatten?! Det var Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) som fann flytande vatten tack vare en masspektrometer ombord.
Vad betyder den här upptäckten för oss egentligen? Först av allt, vi har knäckt en gåta och äntligen fått svar på frågan gällande flytande vatten där. Sen så vet ni säkert att vatten är något som behövs för att liv ska utvecklas. Vi följer vår kunskap kring jorden och fastställer att vatten helt enkelt behövs. Och nu kan vi ta det steget längre och låta människor se om det finns liv där.

Astronomerna har tidigare upptäckt vattenis på planetens poler och det går att se hur isen växer beroende på vilken årstid det är. Man kan bland annat se polkalotterna genom ett teleskop, så det borde ni göra för det första.
När det är som varmast där, vilket är under sommaren, så ligger temperaturen mellan -23 till 27 grader Celsius. Då undrar ni säkert hur vattnet kan hålla sig flytande när fryspunkten ligger på 0 grader. Som jag nämnde så har man hittat vattensalt, vilket självklart betyder att vattnet innehåller en stor halt av salt. Med hjälp av masspektrometern så har man upptäckt olika sorters salter, bland annat sulfater, perklorater och klorider på ytan. Dessa salter gör så att fryspunkten sjunker och hindrar vattnet till att frysa till is eller avdunsta snabbt. MRO tog även ett flertal bilder och det är märkbart att något rinner på ytan. Man ser små stråk av rinnande vatten längs sluttningen (se nedan).

VATTEN på mars

Nu när vi vet att det finns flytande vatten där så är nästa milstolpe att skicka människor dit. Dessa ska utforska planeten och kanske hittar de liv. Men på grund av den tunna atmosfären och det väääldigt svaga magnetfältet (som låter stora mängder strålning nå ytan) så lär det inte finnas något där. Men, rymdforskning handlar om att tänja gränserna, både när det gäller teknologin men också sinnet. Kanske finns det något helt annat där, det kan man inte fastställa än. Jag är positivt inställd när det gäller Enceladus och Europa, men är skeptisk när det gäller planeten Mars. Det återstår att se om NASA hittar något mer där eller inte. I bästa fall finns det tecken på att liv har funnits där, inget annat. Men det är vad jag tror.

Soliga hälsningar från Frankrike!

Comments ( 1 )

  • Jan-Erik says:

    Då skall vi bara lära oss att sterilisera rymdsonder tillräckligt väl för att Planetary Protection-reglerna skall tillåta att man landar i närheten av en för mikrober potentiellt beboelig plats.

    Kan du bygga en rymdsond som klarar autoklavering? 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »