Our Blog

Godkväll alla där ute!

Det finns radioastronomer som ägnar sing tid åt att söka efter tecken på intelligent liv genom att ta emot radiosignaler från rymden och hoppas på att någon signal sticker ut. Tummen upp till dessa, för det är faktiskt ett tufft jobb som kräver mycket databearbetning osv. SETI projektet är ett exempel och man kan som privatperson låta astronomerna använda ens egna dator för att optimera deras forskning så mycket som möjligt. SETI@Home heter det och ni kanske vill testa det. Programmet arbetar i bakgrunden och jag har själv gjort testat det 🙂

Nu till signalen då. År 1977 hände något märkbart, en astronom vid namn Jerry Ehman tog emot en ovanlig signal. Framför sig hade han en signal som inkluderade både siffror och bokstäver. Förvånad som han var ringade han in signalen och skrev ”Wow!” bredvid den. Senare döptes den till Wow signalen, vilket är passande.

Screen Shot 2016-04-21 at 19.47.10

Teleskopet tog emot signalen från stjärnan Chi-1 Sagittari som ligger i närheten av stjärnhopen M55. Om man tittar på den så förstår man först ingenting, för allt ser bara rörigt ut. Men bokstäverna är inte bara slumpmässiga, utan det finns en tanke bakom dessa. Bokstäverna längst ner i alfabetet representerar de starkaste signalerna, vilket betyder att bokstaven A är en väldigt svag en. Siffrorna 1, 2 och 3 indikerar också att bruset i bakgrunden är väldigt svag.
Man läser signalen uppifrån och ner, dvs 6EQUJ5. Den här snutten visar att den växer från siffran 6 till bokstaven U, för att sendan falla ner till siffran 5. Bokstaven U är viktigast i strängen och det var nog därför han reagerade som han gjorde. U betyder att radiosignalen är 30 gånger starkare än bruset som finns i rymden (Background noise, vad kallar man det på svenska? Bakgrundsbrus/störning? ). 

Screen Shot 2016-04-21 at 20.10.59

Ovan ser ni ett diagram som representerar signalen, som befinner sig i 1420 MHz spektrumet. Man ser att när toppen når bokstaven U så är signal-brusförhållandet 30 gånger starkare än bakgrundsbruset. Hela signalen varade i 72 sekunder, vilket ni också kan se i diagrammet. Eftersom att jorden roterar så kunde radioteleskopet, som heter Big Ear, ta emot den under en väldigt kort tidsperiod innan den försvann. Tyvärr så står ingenting i rymden still.
Man försökte sedan att observera samma bit av himlen för att fånga liknande signaler igen, men tyvärr lyckades man inte, även efter fler än 100 försök.
Man granskade detta noggrant och kom fram till att inget som är jordbundet kunde skapa den här signalen, som till exempel ett flygplan. Man eliminerade även satelliter och annat som kretsar kring jorden. Allt tydde på att det kom från rymden, kanske från en annan civilisation. Men varför skulle de försöka att kontakta oss bara en gång?

Ehman tvivlar fortfarande på att det var en intelligent civilisation som skickade signalen och nu kan man ha löst problemet. En professor vid namn Antonio Paris har studerat datan som togs emot den dagen. Han har nu upptäckt att två svaga kometer befann sig i ungefär samma område under samma dag. Dessa kometer, som heter 266P/Christensen och 335P/Gibbs, kan ha orsakat detta!

Screen Shot 2016-04-21 at 20.30.17

Låt oss nu ta en titt på en komets anatomi. Kometen har oftast en porös sten som kärna och två svansar som sticker ut. Om man observerar kometer med teleskop i UV spektrat kan man se ett gasmoln av vätegas som omger den. Detta beror på att solen värmer upp kometens yta, omvandlar det till gas, och bryter ner det till vätgas och syre. Det här molnet kan expandera och bli större än solen! Enligt astronomen finns det en möjlighet att deras gasmoln kan ha gett upphov till den starka signalen som togs emot av Big Ear. Dock togs den här teorin med en nypa salt av flera radioastronomer och dem är lite oense när det gäller hans teori. Enligt dem kan detta stämma om man bara tar hänsyn till kometens yta, som skickar mest materia. Däremot kan det inte gälla molnet runtomkring den. Då hade man kunnat hitta liknande radiosignaler oftare, för det finns ju kometer överallt i solsystemet. Man påstår även att signalerna från kometen inte kan vara starka nog för teleskopet att fånga.

Båda kometerna var ca 5 astronomiska enheter ifrån solen, ungefär där Jupiter befinner sig, då Wow-signalen upptäcktes. Om de var aktiva nog att kunna skicka en sådan stark signal vet man inte, men det vill han ta reda på. Dessa kommen nämligen passera exakt samma område snart, nästa år rättare sagt. Den 25 januari 2017 kommer kometen 266P/Christensen befinna sig där och exakt ett år efter kommer man att hitta 335P/Gibbs i samma område. För att kunna avsluta det här kapitlet en gång för alla måste han använda ett radioteleskop under dessa två tillfällen, vilket kanske är omöjligt. Tydligen är exakt alla radioteleskop upptagna (!) vilket har lett till att han har startat en insamling för att kunna samla ihop 20 000 amerikanska dollar. Jag har tittat på sidan och ser nu att han har samlat in mer än 20 000 dollar, vilket betyder att han nu kan köpa ett 3-m radioteleskop och ge detta ett försök. Vill ni veta mer om detta ska ni besöka gofundme campaign.

Vad tror ni, kommer han lyckas att lösa den 39 år gamla gåtan? Det känns ju lite sådär eftersom att två kometer fanns i samma observationsfönster…

Comments ( 3 )

 • Willy Olausson says:

  Synd om han lyckas. Jag vill ha mina drömmar kvar 🙂 . Nej, allvarligt talat vore det bra (fast lite snopet) om gåtan fick sin lösning. Att få kontakt med någon ”där ute” är ju det största som kan hända.
  (Background noise” blir ”bakgrundsbrus” på svenska, som du skrev!)
  Ha det bra!

  • Assiye Süer says:

   Håller med, innerst inne vill man inte. Men stämmer hans teori så har vi ju lärt oss något nytt 🙂
   hahah jag vet. Var rätt så trött i huvudet och bakgrundsbrus lät inte rätt.Tänkte på bakgrundsstörning, vilket är långt ifrån rätt ^^

 • Jan-Erik says:

  Vet du om någon av planeterna kring solen kan ses göra en transit från positionen signalen kom ifrån? Om någon där kan se en transit kanske de skickar en signal då och då för att se om någon är hemma 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »