Our Blog

Hej alla!

Först av allt, glöm inte meteorregnet som når sitt max imorgon. Det finns ingen störande måne vilket är perfekt. Så hitta ett mörkt ställe och sikta blicken mot himlen, har du tur så kan du se tiotals stjärnfall under en timme.
På tal om stenar i rymden, nu till kometer. Rosetta utforskar fortfarande kometen 67P och skickar data till ESA. Då är frågan, vad kan man egentligen lära sig av en komet? Är det värt att satsa flera miljoner kronor på ett projekt och  skicka en satellit (och även en landare i det här fallet) till en stenbit? Även om det kan verka onödigt så kan vi, som alltid, lära oss mycket om universum OCH om oss själva genom att satsa på rymdforskning.

rosetta

Vi har länge sagt att kometer har fört med sig kemiska föreningar till jorden då den var väldigt ung, och dessa kallas för aminosyror. Philae, som var ombord Rosetta, har ett instrument vid namn VIRTS som mäter ljusets våglängd som reflekteras av kometens kärna. Instrumentet har avslöjat att 67Ps yta innehåller både kemiska ämnen bestående av kolatomer och järnhaltiga mineraler. ESA forskarna kan inte säga exakt vilka typer av föreningar som hittade och deras komplexitet, men om sonden registrerar aminosyror stöder et teorin om att det skedde ett kometnedslag och att livet sedan utvecklades efter det.

Alltså, snart kan vi kan lära oss om livets begynnelse här på jorden och ta emot data som stödjer alla teorier. Därför ska man faktiskt satsa miljoner på liknande forskning, vare sig det är stora kometer eller småstenar i rymden. Varje sten för oss närmare till svaret. Vi får hoppas på att ESA kommer med goda nyheter!

Comments ( 2 )

 • Yngve Troby says:

  Hej,

  Är något sen att kommentera, men nu kommer lite input.

  Perseiderna var en härlig upplevelse, satt i en bekväm solstol i Mälardalen och såg, utöver ”stjärnfallen” en riktig bumling, himlen lystes upp som de vore landningsljuset från ett stort flygplan. Nedslaget(?) var långt västerut, inte i närheten av Perseidus stjärnbild. Min fråga: Kan ett så kraftigt fall verkligen komma från Persiderna eller var det ett sammanträffande? Det var kl 01,50 på natten (maximum), med påföljd att jag satt kvar tills det ljusnade, vid 04-tiden.

  Beträffande kostander att landa på kometer så finns en ytterligare aspekt, vi kan i framtiden behöva behärska denna teknik för att mota bort bumlingar som hotar Jorden och det liv i idag känner till.

  Keep up the good work!
  /Yngve

  • Assiye Süer says:

   Hejsan och välkommen igen!
   Det tror jag säkert att det kan. Kan ha varit en bolid som du såg. En sådan brukar vara ljusstarkare än ett vanligt stjärnfall.
   Exakt, vi lär ju behöva använda den här tekniken i framtiden. Därför tycker jag att ett sånt här projekt är hur bra som helst. Vi lär oss även mer om solsystemet och universum samtidigt 🙂
   Mvh

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »