Our Blog

Hej alla!

Nästa vecka, Fredag rättare sagt, är det dags för solförmörkelsen som jag har nämnt. Även om det inte blir en full förmörkelse i Sverige så går det ändå att se något. Det går inte att se den med blotta ögat eftersom att solljuset skymmer tillräckligt för att man ska kunna märka något, men har man utrustning liggandes hemma (eller ett observatorium i närheten) så går det att se den.

Vad är en solförmörkelse? En solförmörkelse sker när månen och solen står i linje, och månen hamnar framför solen. Himlakropparna är inte lika stora i verkligheten, men deras avstånd från jorden räcker för att det ska bli en solförmörkelse. I framtiden kommer det däremot att vara annorlunda. Eftersom att månens avstånd till jorden ökas med ca 2-3 cm/år så kommer det i framtiden inte ske så ofta som det gör just nu, för då är solen tillräckligt stor på himlen jämfört med månen. En dag så lär det inte bli några alls…

Vad ska ni tänka på innan förmörkelsen? Först av allt är det bra att veta att den kommer att vara synlig från kl 9.43 till ca 11 på morgonen. Det innebär att det lär vara kallt, så klä er rätt.

Solen kommer inte ligga högt över horisonten, vilket betyder att du måste till ett område där träd och byggnader inte skymmer. Ett berg är perfekt, eller kanske ett område vid vattnet. Bara ni inte står exalterade i trädgården och hoppas på att se solen högt över horisonten.

Som alltid så ska man aldrig titta direkt på solen, vare sig det är med ett instrument eller utan. Även om ögonen tar emot mindre ljus så sänds det ändå tillräckligt för att det ska påverka din syn. Viktigast är att aldrig titta på den med ett teleskop eller en kikare. Har du ett solteleskop eller glasögon med ett speciellt filter så är det ok.

De flesta har ett vanligt teleskop eftersom att stjärnkikare kostar en hel del. Eftersom att det inte är tillåtet att titta på solen genom ett teleskop så är det bäst att projicera bilden på ett papper. Ta fram en kartong, skär ut en cirkel som passar okularet, passera okularet genom hålet och låt kartongen stå upp med hjälp av teleskopet. Ta sedan fram ett stort vitt papper, en vit skärm eller en vit duk. Placera duken framför teleskopet och låt kartongen kasta en skugga på den. Sen riktar du teleskopet mot solen och låter bilden projiceras på duken, precis som en overhead eller projektor. Samma teknik funkar för kikare; det blir ett eller två hål beroende på vilken typ av kikare det är så klart.

Om det finns ett observatorium i närheten så är det en bra idé att gå dit istället. Där finns det oftast bättre utrustning och kanske ett solteleskop. Slottsskogsobservatoriet har öppet på fredag och jag planerar på att vara där istället för att gå ut med mitt eget teleskop. Om det inte finns något observatorium i din stad så är det ändå bara att köra på med sitt eget race. Ni kan ju även passa på att astrofotografera ifall ni har en kamera som ni kan montera på teleskopet och kanske hitta på något skoj med bilderna 🙂

Sist men inte minst, vädret. Vi kan inte göra något åt det, antingen har man tur eller så har man inte tur. Dock ska man vara positiv och ändå gå ut tycker jag, även om det är mulet. Förmörkelsen är ca 1 h lång, så kanske lyckas du hitta en lucka på himlen. Det var så med Venuspassagen för ca 2 år sen. Vi var ett gäng som var ute i kylan, även när det var mulet. Helt plötsligt klarnades himlen upp och alla fick se den!

Det var nog allt att säga om detta. Har ni frågor så kan ni kontakta mig
Ha en trevlig lördag!

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »