Our Blog

Hej alla,
SpaceX, som är kända för sina raketer och som skicka astronauter till Mars om några år, ska skjuta upp världens mest kraftfulla rymdraket. Falcon Heavy, en bärraket som väger 1 420 788 kg och har en kraft motsvarande 18 Boeing 747 på full gas (kraft som genereras vid start ), kommer att skjutas upp imorgon. Den ska ha en omloppsbana runt solen och sedan röra sig mot planeten Mars med hjälp av solens gravitation (detta kallas för en Hohmann transfer) efter ett x antal varv runt solen. Ombord den kommer det att finnas en Tesla Roadster, Teslas senaste elsportbil som ägs av Elon Musk, grundaren av SpaceX.  Varför just en bil?

Roadstern, monterat inuti raketen. I bilen sitter en docka med SpaceX egendesignade rymddräkt som framtidens astronauter kommer att ha på sig när de reser till Mars.

Många säger att det är bara för att han kan, vilket stämmer. Men anledningen är att när en raket testas att skjutas upp för första gången så brukar den ha en ”test payload”, i SpaceX fall en elbil. För inte vill man ha en satellit eller något annat viktigt som kan sprängas i luften om den första uppskjutningen inte går som planerat. Han valde då att ha sin bil i raketen som nämnt, NASA å andra sidan, har oftast haft tunga block av betong (vet inte om detta stämmer, har sett detta nämnas på Instagram).

Falcon Heavy kommer att skjutas upp från den kända avfyrningsrampen 39A på Cape Canaveral i Florida. Den här rampen byggdes för Apolloprogrammets kända resor till månen, men är sedan 2014 uthyrd av NASA till SpaceX. Och imorgon gäller det!
För att se den live så ska ni besöka www.spacex.com. Deras launch window är kl 18.30-2130 GMT. Jag ska se till att dela en länk på Astrobloggens Fb sida så fort jag har en. Det här kommer att vara en historisk uppskjutning, what a time to be alive!

”Destinationen är omloppsbana runt Mars. Kommer att vara i djuprymden i miljarder år om den inte sprängs vid uppstigningen” /Elon Musk via Twitter. 

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »