Our Blog

Hej alla!

Det finns väldigt mycket farligt i rymden och det som hotar livet här på jorden mest är asteroider. Ja, det finns svarta hål och annat som kan utplåna allt liv på sekunder, men det finns varken några svarta hål eller annat (supernovor bl.a)  i närheten. Asteroider och kometer däremot, dessa finns det gott om. Vissa är harmlösa men andra kräver extra tillsyn av forskare.
År 2036 är det beräknat att en asteroid kommer passera jorden väldigt nära, så nära så att forskare redan nu vill utveckla vapen som kan skydda oss mot en eventuell kollision som KAN ske. Den kommer först att nå oss år 2029 och sen igen år 2036. År 2029 är det ca 2.7% chans att den träffar oss, men det sägs att asteroidens bana kan ändras vid passagen och då ökar chanserna (inte mycket) att den träffar oss. För er som inte vet så heter den här stenen Apophis, en stenbumling med en diameter kring 325 meter. Vi kan säga hejdå till allt om den kolliderar med vår planet.

NASA har arbetat med att förhindra framtida kollisioner och nu ser det ut som att Ryssland har tagit ett steg före. De vill nämligen skjuta upp en missil som ska träffa Aphopis. Missilen kommer att vara en ballistisk robot, vilket betyder att den kommer att följa en beräknad bana efter uppskjutningen. Målet är att träffa Aphopis år 2036 och hoppas på att den elimineras. Det som är ”skrämmande” är att Aphophis blir försökskaninen, den första av sin typ. Nu till alla frågor: Vad kommer att hända med stenbitarna efter sprängningen? Tänk om det inte går som planerat och att vi istället får ett par asteroider som med stor sannolikhet kommer att träffa jorden. Det här är ett projekt som måste utföras, för vi lär behöva försvara oss i framtiden när någon annan rackare väljer att resa mot jorden, men det finns mycket risk bakom det också. Antigen testar man den här tekniken på Aphophis eller så tar man emot asteroiden med öppna armar.

Den här typen av robot kallas för Inter-Continental Ballistic Missiles (IMBCs), vilket är av samma som användes då USA och Ryssland krigade mot varandra under kalla kriget. Men nu vill man förbättra den här modellen och använda den mot Aphophis istället.
Vanliga raketer, av den typ som tar nyttolast till rymden/ISS, är inte bra kandidater för att spränga asteroider. Dem kräver alltför mycket tid för att möta hotet från en inkommande asteroid som kan upptäckas bara dagar före nedslaget. Det kan ta flera dagar att fylla raketen med bränsle också. Men ICBMs är lite annorlunda. Dessa kan stå redo under en lång tid, och skickas upp på direkt. Men för att vara lämpliga för användning, som att skydda oss mot asteroider, så måste dem uppgraderas . Detta håller Ryssland på med just nu. Om det här kommer att ske år 2036 återstår att se, men det verkar som att Ryssland är säkra på sin sak just nu.

Det här med att använda radioaktiva ämnen i rymden är förbjudet, speciellt om man ska spränga något. Detta på grund av säkerhetsrisk, men också för att det inte ska bli en vanlig grej. Det kan bland annat användas för krigsföring i framtiden, vem vet? Därför är nog många emot detta redan nu och kanske är det säkrare att skapa ett internationellt samarbete istället för att ett land sköter allt. Jag längtar redan nu till år 2029, för då kommer vi kunna se den med blotta ögat.

maxresdefault

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »