Our Blog

Hej alla!

Jag var på väg till Stadsbiblioteket idag och läste som vanligt Metro, och den här gången fanns det en artikel om rymdresor.
Tro det eller ej, men om man vill köpa en upplevelsepresent till sig själv eller någon, så går det att välja rymdresa! Dock är det inte bara att köpa online, utan man kontaktar Virgin Galactic. Men hur häftigt är det inte att det nu finns sånt på hemsidor? Tjänar jag tillräckligt i framtiden så måste jag köpa en resa, även om den varar i några minuter!
Ett företag vid namn World View enterprises har nu meddelat att man erbjuder resor till ”rymden” med en stratosfärisk ballong (väderballong). Bara en biljett kostar 75 000 dollar, alltså omkring en halv miljon (!).
Stratosfären är ett lager av jordens atmosfär och sträcker sig upp mellan 7-20 km beroende på vart man befinner sig (ca 7km vid polerna och 20 km vid ekvatorn), och slutar på omkring 50 kilometers höjd.

Rymdturisten kommer att befinna sig i en trycksatt kapsel som hänger under en fällskärm, som i sin tur hänger under ballongen. Ballongen fungerar som ”motorn” som drar upp kapseln, alltså kommer den inte att flyga upp med ett plan. Sen får man sväva där uppe i tyngdlösheten innan man landar. Själva landningen går ut på att piloten först släpper ut heliumet i ballongen sakta. Efter ett tag släpps ballongen som markstationen plockar upp och detta tillåter kapseln att sakta glida ner mot marken.

b2ap3_thumbnail_Screen-Shot-2014-06-26-at-17.18.40.png

Det roliga är att resan upp tar ca 1,5-2 timmar, och det finns en möjlighet att kontakta sin familj eller till och med ta en drink från deras bar. Är man en forskare så har man möjligheten att forska därifrån.

Rymdresor är väldigt lockande och i framtiden kommer resorna självklart bli billigare. Jag bara hoppas att biljettpriserna ändras innan jag bli en gammal tant…

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »