Our Blog

Hej alla!

Som ni säkert har läst så har det hänt en hel del rymdrelaterat de senaste dagarna. Och eftersom att jag nu sitter på flygplatsen och väntar på flyget till Barcelona igen så tänkte jag passa på att skriva en uppdatering (till er som inte har läst så mycket om händelserna). Låt oss först börja med Juno.

Ni har nog hört talas om Juno,  satelliten som kommer att utforska Jupiter. Meningen med den här satelliten är att dess instrument förhoppningsvis kommer att avslöja mer om Jupiters evolution och hur den var under sina yngre dagar. Forskare hoppas även på att lära sig mer om planetens kärna (om den är fast eller inte) och dess magnetfält, samt att få mer detaljer kring polerna. Juno nådde Jupiter i juli och kommer att fortsätta observera planeten i nästan 2 år till.
Förra veckan (i lördags) slog den faktiskt ett gammalt rekord. Med ett avstånd på 4200 km från Jupiter och en hastighet på 208000km/h (otroligt!) är den nu hittills den enda rymdsonden som har varit såpass nära gasjätten. Ett varv är nu avklarat och den har nu 35 till kvar innan februari 2018, då Juno når sitt slutliga skede. Då kommer den att dyka mot gasjätten och avsluta sitt uppdrag. Det kan hända att det till och med förlängas en liten tid, men det är inte troligt eftersom att strålningen från planeten och rymden påverkar alla instrument ombord satelliten, speciellt när den är så nära planeten.

NASA har nu avslöjat att de ska publicera högupplösta bilder av Jupiters atmosfär och några snapshots på regionerna kring polerna. Följ NASAs alla sociala medier för att inte missa fotona

jupiter_aurora1
Något som forskarna definitivt kommer att fokusera på är nog norrskenet som går att se i Jupiters poler. 

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »