Our Blog

Godmorgon alla!

Först av allt, hoppas att ni gillar den nya designen. Jag bad om något nytt och stilrent, som gör det enkelt att bara välja ett inlägg som man vill läsa. Därför blev jag jättenöjd när jag såg bloggen. Småförändringar återstår att fixa men annars så ser den ut som den ska göra.

Jag har inte bloggat på ett bra tag och tänker att det är dags att ta igen allt. Det är bara så mycket att göra innan examen och min flytt hem till Göteborg igen. Fattar inte att det är examen om en vecka. Vart försvinner tiden egentligen?!  Mitt första inlägg kommer i alla fall handla om Rosetta.

Rymdsonden Rosetta, som är väldigt unik på många sätt, har rest i 10 år med en landare ombord till kometen 67P/Churyumov-Gerasimenkos. Den 12:e separerade landaren Philae from Rosetta och samma dag landade den på kometen, som även kallas för 67P. Alla höll andan och så fort den nuddade kometens yta så gjorde ESA historia genom att vara först med att landa en rymdsond på en komet. Kan ni tänka er, en komet! Det är bara något man har ser på filmer och nu har det hänt. Man kan nästan (kanske inte riktigt, men NÄSTAN) jämföra det här med månlandningen. Det här är något historiskt och jag är glad över att just ESA gjorde det här.

Allt sändes live via ESAs tv-kanal och stämningen där var fantastisk, speciellt när den landade. Några minuter efter la ESA upp den första bilden på Philae som tryggt står på kometens yta och det blev den här

Welcome_to_a_comet_node_full_image_2

Efter den här bilden, som har döpts till Welcome to a comet, publicerades flera bilder. Ifall ni vill se alla så måste ni beslka deras Flickr sida. Ni hittar även det senaste om kometen på ESAs speciella Rosetta blogg som ni kan hitta här.
Om det går som planerat så ska landaren studera kometens kärna, yta och omgivning i 2 år in i minsta detalj. Philae kommer att fokusera på himlakroppens komposition och den kommer även att borra på den för att ge oss ännu mer information om kometens kemiska komposition.
Den kommer även att följa kometen när den reser i solsystemets inre delar och förhoppningsvis studera solens påverkan på kometens yta. Som ni vet så händer det mycket med en komet när den närmar sig solen; isen på ytan smälter och man brukar se en (två faktiskt, en består av joniserad gas) svans som följer den.

Sist men inte minst så har man hört ljud från kometen och det går att höra ljudet! Eftersom att frekvenserna inte kan uppfattas av människan (frekvenserna är mellan 40-50 milli Hertz, alltså väldigt korta ljudvågor) så har man ändrat på ljudfilen och fått fram följande ”musik” som ESA kallar det för:

Nu till frågan, HUR lyckades man fånga upp ljud egentligen? Jo, ombord Philae finns en så kallad magnetometer som väter magnetfältet runt landaren. Oscillationer i magnetfältet observerades av instrumentet och avslöjade ljudspåret ovan. Det finns så mycket annorlunda och oväntat i rymden. Tänk er att till och med planeter har ett eget ”ljud”.  Det är inget man tänker på men det existerar.

Nu får vi hoppas på att allt går som planerat och att vi får lära oss mer om kometer, en av många stenar som har funnits sedan solsystemet och planeterna föddes. Tänk vad vi människor kan åstadkomma och glöm inte bort den här historiska händelsen 🙂

Comments ( 5 )

 • Stjärnskådaren says:

  Det var en otrolig prestation och jag håller med om att det var kul att just ESA gjorde detta. Och det gick riktigt bra tycker jag även om allting inte fungerade som det skulle. Det var ju trots allt första gången man försökte landa på en komet. Jag hoppas att ESA nu planerar att försöka igen, nu har man ju erfarenhet att bygga på.

 • Henrik says:

  Snygg ny design! Fast det verkar fucka upp sig lite när man prenumererar på RSS, för mig syns det inte när det kommer ett nytt inlägg… För övrigt kan jag meddela att jag har varit i Turkiet. Det var fräckt.

  • Assiye Süer says:

   Hellu!

   Tack! 😀 Och tack för att du påpekade det där gällande RSS:en, får kontakta min webdesigner.
   Jaså, Turkiet. Vart i Turkiet blev det? 😀

   • Henrik says:

    Ja annars kan man ju alltid gå in lite då och då och se ifall något har uppdaterats… Jag var i Kappadokien och lite i Antalya. Men det var Kappadokien som var häftigast. Tyvärr var det mulet hela tiden jag var där, annars kan jag tänka mig att det hade varit en ganska fin stjärnhimmel

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »