Our Blog

Hej alla!

Nu har man hittat plankton i rymden, ja, plankton. Under en rutinmässig undersökning av Rysslands del av ISS, upptäckte Ryska kosmonauter att det fanns något levande på ISS. Detta gjorde de efter att ha torkat fönstren och analyserade trasan som användes. Man förväntade sig att hitta föroreningar från rymdfarkoster som har besökt respektive lämnat ISS. Därför kom det som en chock när man istället fann plankton och annat mikroskopiskt på utsidan av ISS. Dessa är inte utomjordingar, utan har följt med upp till rymden från en uppskjutning. Dock finns det lite tveksamhet bakom den här upptäckten. Om det verkligen är plankton eller inte ska undersökas ytterligare och resultaten kommer att publiceras.

Det här skriver Dailymail :

Experts claim that the plankton were not carried there at launch, because they are marine microorganisms not indigenous to the blast-off site in Kazakhstan – but are thought to have been blown there by air currents on Earth.

Det är bara att vänta och se, kanske har kosmonaterna rätt.
Man har länge känt till en typ av organism som lever i hårda förhållanden och en av dessa är Björndjur.
Björndjur, vilket är miskroskopiskt små, vattenlevande och ryggradslösa djur som är kända för att kunna överleva en mängd tuffa miljöer. De kan överleva extrema temperaturer (något över den absoluta nollpunkten till långt över kokpunkten), mängder av strålning hundratals gånger högre än den dödliga dosen för en människa, tryck runt sex gånger mer än som finns i de djupaste delarna av havet här på jorden, och vakuum. Organismerna som finns på ISS inte tardigrader, men de små ryggradslösa djur visar att vissa levande organismer från jorden faktiskt kan överleva de hårda rymden.

b2ap3_thumbnail_tardigrade-electron-scanning-colorized.jpg
Ett björndjur fotat med ett svepelektronmikroskop.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »