Our Blog

Hej alla!

Precis som allt annat så har nu Philaes uppdrag nått sitt slut. Philae, som är på kometen 67P/ Huryumov–Gerasimenko, kommer den med stor sannolikhet att vara tyst i all evighet efter att ha landat på kometen den 12 november 2014. Detta beror på att Philaes batterier, som försörjer den med ström, inte kan laddas på grund av det stora avstånden mellan kometen och vår sol.

Ni minns kanske att ESA fick kämpa med att få den att fungerar. Detta berodde på att Philae tråkigt nog hamnade i ett skuggigt område på kometen efter en ”misslyckan” landning (de studsade på ytan istället). På grund av det hamnade den 1200 m längre bort, på en plats som man inte visste något om. Där fanns det mycket skugga och den hamnade möjligen i ett hörn, omgivet av klippväggar. Man försökte höja landaren med hjälp av dess ben och sedan vrida den. Målet med det var att solljus skulle träffa solpanelerna , men det räckte tyvärr inte. Solljuset var för svagt för att kunna ladda Philaes batterier, så den gick i dvala i 7 månader. Då hade den lyckats fungera i ca 3 dagar. Den 15  juni 2015 vaknade den igen och sände ytterligare data med hjälp av Rosetta. Efter det kunde man inte kontakta den igen och nu har den varit tyst i snart ett år. Därför är ESA klar med Philae och det är bara att säga tack och hejdå!

Om allt går som planerat kan Rosetta göra som Philae och landa på kometens yta senare i år när rymdfarkostens drivmedel börjar ta slut. Ett landningsförsök kommer att göras och det kan gå hur som helst, men helst hoppas man på en mjuk landning. Efter det kommer Rosetta fortsätta att samla in och skicka data in till det sista, då den också dör. Vi får hoppas på det bästa! Det här uppdraget är något

The chances for Philae to contact our team at our lander control centre are unfortunately getting close to zero,” säger Stephan Ulamec (Philae project manager på DLR). “We are not sending commands any more and it would be very surprising if we were to receive a signal again.”

 

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »