Our Blog

Godmorgon alla,

Kepler, även kallad Kepler Space Telescope, är ett teleskop som många av er säkert känner igen. Sen 2009 har den hittat hela 962 planeter (!) kretsa kring olika solar som är grannar till oss. Oftast har man upptäckt stora gasplaneter eftersom att dessa är ”enklare” att hitta jämfört med en prick lika stor (eller nästan) som jorden. Det ultimata är att en dag hitta en planet lik jorden, en Superjord. För att vara en så ska den ha rätt storlek (som jordens eller i närheten) och befinna sig i den habitabla zonen, det vill säga ha en bana med ett avstånd från sin sol som tillåter atmosfär och flytande vatten på planetens yta. Igår upptäcktes en ny planet, som är lika stor som jorden OCH som befinner sig i den habitabla zonen.

b2ap3_thumbnail_Kepler186f_ComparisonGraphic.jpg

Planeten har döpts till Kepler-186f, är ca 10% större än jorden och befinner sig 0.38 astronomiska enheter ifrån sin sol. Den kretsar kring en röd dvärg, en stjärna mindre och kallare än solen, 500 ljusår ifrån oss (i stjärnbilden Svanen). Stjärnan är ungefär hälften så stor och tung som solen, och det tar Kepler-186f ungefär 130 jorddagar att kretsa ett varv kring den. Ni kan jämföra detta med jordens 365 dagar.

Har vi nu hittat den perfekta planeten? Det beror på planetens atmosfär och vad den består av, vilket i sin tur kan avslöja planetens temperatur. Kanske är Kepler-186f inte en superjord. För att avgöra detta så måste man ta reda på atmosfärens sammansättning och detta är inte enkelt, speciellt när den befinner sig i den beboeliga zonen. Det finns inte så mycket strålning från solen den kretsar för att avgöra vad som absorberas och inte absoerberas av planetens atmosfär. Vi kan bara tillsammans med information om dess massa, densitet och sammansättning  avgöra ifall det är en stenplanet och en superjord, eller bara en planet som ”liknar” jorden. Det återstår att vänta och se vad forskarna har att avslöja snart…

b2ap3_thumbnail_Screen-Shot-2014-04-18-at-09.45.39.png

Har ni några frågor till forskarna och upptäckarna bakom kepler-186f så kan ni ställa frågan och sen använda #Kepler186f. Detta funkar på Twitter, Facebook och G+.

Hur kan man hitta planeter så långt bort ifrån oss? Ett optiskt teleskop är begränsat och synligt ljus avslöjar inte alls mycket om himlakroppen. När vi tittar på Mars så ser vi bara färgen på planeten, inget annat. Man får istället använda instrument som kan fånga in ljus i andra våglängder (IR kan kopplas till planetens temperatur osv.).
Metoden som oftast används är transitmetoden. Man riktar då teleskopet mot en stjärna och tar emot ljus från den. När en kropp passerar framför den så blockeras en fraktion av solljuset och forskarna kan se det på grafen som en liten dipp. När planeten sen har passerat solen och är bakom den så ändras kurvan till sitt tidigare tillstånd. Med hjälp av den här metoden så kan man få reda på bland annat planetens storlek. Så här såg grafen ut (väldigt förenklat) när Kepler-186f passerade sin sol.

b2ap3_thumbnail_Kepler186f-fig2-fullsize.jpg

Read More

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »