Our Blog

Den 19 januari 2006 sköt NASA upp en raket med en satellit ombord och om ca 7 dagar är den framme efter över 3455 dagars resa genom rymden. Den är då som närmast himlakroppen som den ska observera. Satelliten är New Horizons och himlakroppen är dvärgplaneten Pluto.
Varför vill man skicka något till Pluto, den är väl inte intressant? NASA vet en hel del om Pluto, men har ingen aning om vad Plutos atmosfär består av och hur den beter sig. Plutos avstånd till Solen ökar snabbt varje år och frågan är ifall det ens bevaras någon värme där.  Man vill då passa på nu när atmosfären är någorlunda tjock, för i framtiden lär det inte bli lätt att studera den. Sen så vet vi heller inte hur dvärgplanetens yta ser ut, den bästa bilden som vi hade var den här och den säger ju inte så mycket förutom att planeten har månar, varav en som är väldigt stor.

pluto
Pluto och dess månar som Hubble har tagit. 

NASA undrar även ifall det finns några geologiska strukturer på dess yta, och sist hur partiklarna från solvindar påverkar Plutos atmosfär. Man vill även studera och fota Plutos månar (den har fem stycken), bland annat Charon, som är nästan lika stor som planeten. Vi har helt enkelt många obesvarade frågor och det enda sättet är att skicka instrument som kan ge oss svar. Kom ihåg att ju mer vi lär oss om rymden, desto mer utvecklas vi som människor.

new-horizons__2
New Horizons

Resan startade först med att man skickade satelliten mot Jupiter, där den använde Jupiters dragkraft för att kunna accelereras mot Pluto. Det här är en vanlig metod och kallas för en Hohmann transfer (eller Bi-elliptic Hohmann transfer beroende på ifall du väljer två banor). Nu är den alltså på väg, men den ligger inte i dvala utan observerar faktiskt planeten redan nu (det har den gjort i veckor). New Horizons har faktiskt fotat Pluto och fick även se en måne. Detta hände för någon vecka sedan och det var då vi fick se märkbara drag på Plutos yta. Nu har färgbilder släppts, vilket tyder på att vi snart lär få se detaljrika bilder. Här är de två senaste som NASA har släppt:

NH Color 6-5-14 plutoincolorSM
Bilden till vänster släpptes idag och den till höger visar att Pluto faktiskt roterar och har olika drag.

Här kan ni även se en animation som skapades efter att 6 HD bilder i svart och vitt kombinerades med färgdata från ett instrument ombord satelliten. När dessa bilder togs var den ca 24- till 18 miljoner km från Pluto och Charon. Bilderna togs mellan 23-29 Juni.

new horizons
Pluto och månen Charon

Det tar ca 6.4 dagar för Pluto och Charon att rotera ett varv kring deras respektive axlar, så man kan kalla den här perioden för en ”Plutodag”. Två dagar innan New Horizons är som närmast Pluto (ca 11-12 jorddagar), kommer teamet att skapa en karta över båda himlakropparna och analysera deras spektrum som båda sänder ut (precis som alla andra himlakroppar i universum). Detta kommer ske under hälften av varje dag. Teamet kan senare jämföra dessa kartor för att se ifall något händer efter en ”Plutodag” (t.ex. pga. snö på Pluto eller andra väderfenomen). Kanske är det en aktiv planet, vem vet?
Efter 7 dagar är satelliten där den ska vara, vilket är ungefär 12 500 km från Pluto och 28 800 km från Charon. Då kommer den att börja med kartläggningen och analysera båda två genom att titta på alla våglängder som himlakropparna skickar (spektralanalys). Varje våglängd avslöjar något och NASA har valt att analysera de gröna, blåa och röda våglängderna, sam en speciell våglängd som är känslig för metan frost på ytan. Ja, vi kommer helt enkelt att lära oss mycket om bådas atmosfärer och ytor.

Under den första halvtimmen när rymdfarkosten är som närmast Pluto och dess största måne, så kommer New Horizons att ta närbilder i både det synliga ljuset och våglängder nära det infraröda. Det infraröda avslöjar mycket om bland annat himlakropparnas yttemperaturer. De bästa bilderna av Pluto kommer att skildra ytegenskaper så små som ca 60 meter.

Även efter rymdfarkosten passerar Pluto och dess månar, är dess arbete långt ifrån klar. Observerar man Plutos eller Charons yta när det är natt där så finns det en möjlighet att upptäcka dis i atmosfären. Då kan man i sin tur leta efter ringar, och ta reda på om deras ytor är släta eller grova. Dessutom kommer rymdfarkosten också att passera genom skuggorna av Pluto och Charon. Då kan den se tillbaka mot solen och jorden, och titta på ljuset från solen eller radiovågorna från sändare på jorden.

Nu kommer det lite mer intressanta och det som jag tänkte på innan jag läste om New Horizons. Efter att ha passerat genom Pluto systemet, i avvaktan på NASA godkännande av en utökad uppdrag, kan rymdfarkosten röra sig mot ett KBO (Kuiper bältet och Oorts moln) objekt. Vilket KBO objekt det blir kommer inte väljas förrän senare i uppdraget, men forskarna studerar redan nu flera mål som rymdfarkosten skulle kunna nå. Dessa kommer att ha en diameter på cirka 25-50 kilometer, alltså någorlunda stora. Då kommer den att göra precis som New Horizons gjorde när den cirkulerade kring Pluto, dvs.  kartlägga ett (eller flera) KBO objekt för att får dess sammansättning från infraröd spektroskopi och fyra färgkartor. Den kommer även att leta efter en atmosfär och månar. Så, OM NASA fortsätter att observera andra objekt så kommer satelliten att användas till år 2020. Efter det vet jag inte vad som kommer att hända, kanske skrotar man satelliten helt eller låter den fortsätta med sitt och skicka data, precis som Cassini satelliterna fortfarande gör.

Som ni ser så är det mycket spännande på gång och det där med KBO tyckte jag var en jättebra idé! Varför inte passa på när man ändå är där?
Jag hoppas att jag har täckt det mesta kring New Horizons. Om jag har missat något eller har angivit felaktig information så får ni gärna kommentera. Notera att alla nya bilder och animationen är från NASAs New Horizons hemsida.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »