Our Blog

Hej alla!

Jag hoppas att ni fick bra väder och fick se några stjärnfall. Själv var jag ute, även om det var mulet. Som vanligt är det alltid mulet i Göteborg samma kväll som stjärnfallet, exakt varje år! Jag såg en endaste Perseid, så jag var glad att jag fick se något i alla fall. Nu till lite astronomi.

År 2020 ska NASA skicka sin hittills mest avancerade landare till planeten Mars. Den är fullt utrustad med intressanta instrument som ska ge oss en bild av planetens geologi och hur den såg ut förut. Landaren heter Mars 2020 och ni kan läsa mer om den på Wikipedia. En video om Mars 2020 och varför man skickar den

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=cU5MWtEs4L4","width":"400","height":"225"}

NASA tycks inte ge upp när det kommer till liv på Mars. 3 landare har utforskat planeten och nu är det dags för en fjärde.

Ombord Mars 2020 kommer det finnas ett instrument från MIT. Instrumentet heter Mars OXygen In situ resource Experiment (MOXIE) och som namnet kanske avslöjar så kommer det att handla om syre och skapandet av det på Mars. MOXIEs uppgift är att studera hur man ska skapa syre åt de framtida astronauterna som förhoppningsvis kommer att skickas till Mars. Där finns det inget syre, så går det att skapa det så kommer arbetet där i framtiden bli mycket enklare. Så, hur ska det här gå till? Följande två, väldigt enkla steg har föreslagits:

1. En liten kärnreaktor kan skickas till den röda planeten tillsammans med en större version av MOXIE
2. Efter ett par år kommer instrumentets syretank fyllas upp och vara föreberedd för astronauterna.

MOXIE är ett intressant instrument och lyckas man skapa syre så kan man bocka av en punkt på listan. Nästa mål är att skicka människor till Mars.

b2ap3_thumbnail_Screen-Shot-2014-08-14-at-11.05.04.png

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »