Our Blog

Har det funnits vatten på Mars? Många säger ja och det finns många spår på planetens yta som indikerar på att det en gång har runnit vatten där. Valles Marineris, en enorm dalgång som sträcker sig över Mars, är ett bra exempel. Sen så finns det andra bevis också. Har någon av er sett bilder på eller läst om kulor på Mars? Klicka på bilden nedan så ser ni den.

b2ap3_thumbnail_0746ML0032080400205823E01_DXXX-br2.jpg

En konspirationsteoretiker hade nog påstått att ett UFO har lagt kulan där och att någon utomjording gömmer sig där borta, men som vanligt så finns det andra förklaringar. Bilden togs av Curiosity, en landare som har undersökt Mars i över 2 år. Enligt forskarna på NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) så är den där kulan ett bevis på att det har funnits vatten på Mars.

Man har faktiskt fotat liknande kulor tidigare. Landaren Opportunity fotade några blåbärs formade kulor på planet år 2004 och här ser ni en bild på dessa

b2ap3_thumbnail_Screen-Shot-2014-09-26-at-20.33.18.png

Kulan på den första bilden är inte så stor som den ser ut att vara – den är ungefär en centimeter bred. Den skapades, precis som ”blåbären”, under sedimentära klippformationer när Mars hade flytande vatten på ytan flera miljoner år sedan. När de sedimentära bergarterna bildades så var de väldigt porösa, och i varje ”por” sipprade mineraler in och byggde gradvis upp en massa som är resistent mot erosion. Med tiden, när de mjuka sedimentära bergarterna eroderades bort fanns dessa små klotformiga kulor kvar. Den här lilla sfären, och blåbären ovan, är ett sådant exempel- den kan ha uppstått ur de underliggande sedimentära bergarterna som har eroderats bort.

Just nu är Curiosity på Aeolis Mons, ett 5.5 km högt berg där den ska påbörja sin nästa borrning. Pulver från borrningen ska sedan analyseras med ett instrument ombord landaren så att vi kan få en uppfattning om hur beboelig den röda planeten var under sina yngre dagar, och om den kan ha haft en möjlighet att stödja mikrobiellt liv eller inte.

Och på tal om Mars, nu har Indien skickat sin första satellit som nu har nått fram och är i omloppsbana kring planeten. Detta gör Indien till ett fåtal länder som har lyckats med detta och på första försöket också! Det som imponerar många är att det här uppdraget var väldigt billigt – det kostade 75 miljoner dollar vilket är ungefär 540 miljoner svenska kronor. Jag kan tillägga att USAs MAVEN, som jag skrev om för ett par dagar sedan, kostade 671 miljoner dollar Det här är väldigt billigt och många har jämfört satellitens kostnad med hur mycket det har kostat att producera till exempel filmen Mission till Mars. Filmen kostade 124 miljoner dollar (90 milj. dollar år 2000). Alltså är den billigare att skicka en satellit dit än att göra en film! Kanske kan NASA och ESA ha Indien som en inspiration och försöka att skicka billigare satellitere eller landare till Mars.

Indiens satellit heter Mangalaayan och ska studera planetens yta för att se om det finns metan på den (en av flera uppgifter som satelliten har). Den har fem instrument ombord och väger totalt runt 15 kg. Här har ni den första bilden som Mangalaayan tog och som precis har släppts

b2ap3_thumbnail_mars1.jpg

Det primära syftet med uppdraget var att se om Indien hade teknisk kapacitet nog att kunna skicka något till Mars. Nu när det är gjort så kommer nästa steg vara att slutföra en månlandningen innan man eventuellt försöker sig på bemannade uppdrag. Vi får se hur det går!

Nu önskar jag er alla en trevlig fredag och en trevlig helg!

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »