Our Blog

Det har hänt ganska mycket spännande den här veckan. Förutom att man har bevittnat gejsrar som har sprutat ut vatten från Europas yta, vilket självklart styrker teorin om att det finns flytande vatten utan månens yta, så har vi även SpaceX som vill skicka människor till Mars. Grundaren Elon Musk har en vision om att vi i framtiden reser mellan planeter och att interplanetära resor blir allt vanligare. Under IAC under veckan presenterade han sin idé och SpaceXs planer inför en nyfiken publik. Om ni missade livesändningen så kan ni se hela presentationen nedan. Jag följde allt live och det som förvånade mig mest var publikens frågor, som jag inte ens vill kommentera. Tur att SpaceX klippte bort frågorna för vissa var väldigt pinsamma.
Han avslöjade att SpaceX vill skicka människor till Mars tidigast år 2022, vilket är tre år tidigare än planerat. För att uppnå detta mål har de designat ett transportsystem som inkluderar en raketmodell som liknar deras Falcon 9 (en större version), den som lyckades landa vertikalt på en plattform ute i havet. Raketen kommer att ha en modul ovan som kan bära upp emot 100 passagerare hela vägen till Mars. Modulen kommer att återanvändas, så inget går till spillo.
Det första fartyget att gå till Mars kommer heta Heart of Gold, vilket är en hyllning till fartyg ur science fiction-romanen Liftarens guide till galaxen  (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy). Om ni inte har läst den så rekommenderar jag boken.
En sak som verkligen sticker ut är att han planerar tur och retur resor till Mars. Människor som skickas dit kan alltså komma tillbaks igen. Detta kan bara funka om man skapar bränsle (utav syre och koldioxid), tankar raketerna på plats och skickar upp människorna till en kapsel som kretsar kring planeten.
Allt det här låter för bra för att vara sann, vilket då får en att undra hur mycket en resa kommer att kosta. Han uppskattade den nuvarande kostnaden för att skicka någon till Mars på runt $ 10 miljarder per person, även om det var oklart om han menade med hjälp av befintliga raketsystem eller på den systemet som designas just nu. Han sade att det skulle vara prisförbättringar över tiden, mest  på grund av återanvändning av rymdfarkosten som kommer att ha en omloppsbana kring Mars, men även på grund av drivmedelsproduktion på planeten och tankning på plats som skulle minska denna kostnad med ”tiopotenser”. En sak kan jag redan nu konstatera, vi ”vanliga” lär inte ha råd med en resa dit. Kanske inte under min livstid, men vem vet.

“ There are two fundamental paths” facing humanity today. “One is that we stay on Earth forever and then there will be an inevitable extinction event,” he said. “The alternative is to become a spacefaring civilization, and a multi-planetary species.”

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »