Our Blog

Godmorgon alla!

Det här med att hitta liv någon annan stans förutom här på jorden kommer alltid bli den ultimata upptäckten enligt mig och rymdbranschen spenderar mycket pengar på att utforska bland annat Mars för att hitta liv eller spår av liv. Ja, jag sa bli, eftersom att jag är säker på att vi snart hittar något. Mars är inte den enda himlakroppen som är intressant, det finns månar i solsystemet som faktiskt kan ha liv (eller bevis på att det har funnits) på ytan. Jag talar bland annat om Enceladus, Europa, Ganymede, Io osv. Vår måne må vara död men det gäller inte alla.
I alla fall, ”snart” är det dags att besöka Jupiters måne Europa och NASA har nu valt vilka instrument som skall skickas dit. Europa är en isig måne som kan ha vatten under ytan, vilket gör den till en bra kandidat när det gäller det här ämnet. Nedan hittar ni en video som NASA la upp häromdagen, där en forskare berättar om Europa och mycket annat.

På tal om liv och rymdforskning. Själv är jag otroligt intresserad av detta ämne och jobbar förhoppningsvis med det i framtiden.
Om ni minns så var jag på ESAs sommarforskarskola i Österrike förra sommaren. Där fick vi arbeta med ett projekt som involverade Venus. För kanske 2 månader sen fick teamet ett mail från en av de ansvariga och hon sa att vi har möjlighet till att presentera vårt projekt på en konferens i Frankrike. Så vårt team skrev ett abstrakt och skickade in det. Nu fick vi besked om att vårt arbete blev valt och i september ska en ur gruppen presentera det inför massa forskare och andra besökare. Självklart är detta kul, men jag var inte nöjd och ville mer. Jag spenderade tid på två idéer som jag har haft i flera år och skrev två abstrakter som innehöll bland annat CAD modelleringar av hur min satellit och rymdfarkost ska se ut osv. Jag höll tummarna och mailade in mina bidrag, i hopp om att kanske bli vald. Var väldigt skeptisk hela tiden, för jag är ju en student och hur stor är chansen när man får ”tävla” mot riktiga forskare om en plats på konferensen? För 3 dagar sedan tog jag emot ett mail och fick veta att mina två arbeten blev valda. Jag ska åka till Nantes i Frankrike i september och på European Planetary Science Congress! Där ska jag antigen hålla en muntlig presentation inför en publik eller ha en egen monter med en poster med information på (ja, ni vet ju hur dessa ser ut). Är självklart väldigt glad och ser fram emot detta! Trodde aldrig att TVÅ arbeten skulle bli valda faktiskt, så det kom som en överraskning. Nu är jag ett steg närmare European Space Agency och drömmen om att bli vår tids största kurdiska astronom :p Det gäller att tro på sig själv helt enkelt och att våga chansa.

European planetary science congress

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »