Our Blog

Hej alla,

Jag läste precis Illustrerad vetenskap och såg en artikel om liv i rymden, något jag är väldigt intresserad av. Därför valde jag att skriva ett inlägg om just detta.
Vi vet inte vart det finns och om vi ens kommer att hitta det, men det finns med stor sannolikhet något därute. Universum är oändlig och jag har svårt att tro på att vi är ensamma.
Om vi inte blir kontaktade av en okänd civilisation (eller besökta, vem vet?), så måste vi fokusera på vårt solsystem istället. Vi har många intressanta planeter och månar som väntar på att bli utforskade. Frågan är då, vart i rymden finns det störts chans för liv? Låt oss ta en titt, men innan vi gör det måste vi vet vad som krävs för för att liv ska kunna existera någonstans.
Det finns tre krav för liv, krav nummer ett är att himlakroppen har flytande vatten. Nummer två är energi, något som behövs eftersom att allt levande, från växter till människor, har en ämnesomsättning som är i behov av energi. Sist så har vi kemin på himlakroppen. Allt liv som vi känner till är uppbyggd av molekyler, vilket är kombinationer av grundämnen som väte, kol och kväve. Och som alltid så följer vi den här mallen eftersom att vi inte vet hur det ser ut utanför jorden. Och nu till de tre mest  intressanta himlakropparna i solsystemet.

m15-155bPå plats nummer 3 har vi Enceladus, min favorit. Enceladus är en av Saturnus flera månar som Cassini har observerat månen i flera år, och nyligen upptäckte den is och över 100 gejsrar av vattenånga på Enceladus yta. Under ytan finns det en global ocean av vatten, även om medeltemperaturen ligger på 198 grader C, och detta är tack vare dess varma kärna av flytande sten. Värmen smälter all is som omger den.
Vatten betyder att det kan finnas liv där, mest troligt under månens yta. Eftersom att Enceladus nästan saknar en atmosfär så kan inte något överleva på ytan på grund av att strålningen från rymden skadar organismerna. Så om vi nu letar efter liv på Enceladus så lär vi (mina hypoteser) behöva samla vattenprover från månens gejsrar, analysera det och hoppas på att det finns något levande i provet. Eller så utforskar man oceanen istället, men problemet är ytan som består av ett väldigt tjockt istäcke. Vi får se hur detta problem löses i framtiden.

download (1)Plats nummer 2 har vi Mars, planeten som vi har studerar som mest. Precis som Enceladus är Mars atmosfär för tunn för att kunna skydda levande organismer mot strålning från rymden. Istället ligger fokus på all is som går att hitta på planeterns poler. Där kan det finnas rester av liv eller något annat som fastställer att det en gång fanns något levande där. Snart ska en ny sond skickas till Mars, Mars2020. Den är lite mer avancerad än Curiosity och man vet ju aldrig vad den hittar. Mars är ändå en mystisk planet, även om det är den vi vet mest om (efter jorden såklart). Dock tror jag att vi i framtiden kommer att ge upp när det gäller liv där och fokusera på att skicka dit astronauter och låta de utforska planeter istället.

 

EuropaSist men inte minst Europa, som just nu ligger på plats nummer 1.
Europa är en av Jupiters månar och den har precis som Enceladus ett istäcke fullt av stora sprickor med sprickor där ny is har bildats. En annan sak som gör den till en bra kandidat är att den har plattektonik, fast i detta fall med isplattor. Vattnet under ytan kan leda ner molekyler till månens underjordiska hav.
Eftersom Europa också har ett stort hav under isen och en lämplig kemi på ytan är månen den perfekta kandidaten på listan över himlakroppar där det kan finnas liv.
En cirkulation mellan månens inre och yta, som plattektoniken orsakar, kan faktiskt leda ner molekyler från ytan till havet (under månens yta) som forskarna tidigare antog var innesluten under ett kompakt skikt av is.

Jag längtar väldigt mycket till dagen då vi har konkret bevis på liv. Tänk er hur stort det kommer att bli när vi äntligen vet att vi inte är ensamma i universum. Jag hoppas att det händer under min livstid i alla fall.

Och om ni gillar ämnet så kan ni lyssna på mitt TEDx talk nedan. Godnatt på er!

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »