Our Blog

Det börjar sakta närma sig, sakta men säker. År 2018 ska James Webb Space Telescope (JWST) skjutas upp med en Ariane raket har nu ESA bekräftat, efter att ha signerat kontraktet med Arianespace. Arianespace bidrar bland annat ESA med raketer och dessa är pålitliga när det gäller att skjuta upp saker till rymden (inga personer, bara last eller annat). Oktober år 2018 är det nu bestämt att teleskopet ska upp. Då kommer JWST att befinna sig inuti en av dessa raketer och skjutas upp från ESAs bana i Kourou.

Om allt går som det ska kommer teleskopet att observera (och upptäcka) några av de första galaxerna i universum, alltså de äldsta som är runt 13 miljarder år gamla (!). JWST ska även se hur dessa har utvecklats med tiden och berätta mer om hur nya stjärnor föds samt utvecklar egna planetsystem.
Teleskopet kommer även att observera vårt solsystem och alla stjärnor runtomkring oss. JWST är mycket större än Hubble (se bilden nedan), vilket betyder att observationerna kommer att vara märkbart bättre. Optiken har även förbättrats på JWST, så vi lär få se otroliga bilder när det är i bruk.

images
Som ni ser så har JWST flera speglar som tillsammans fungerar som en. Diametern är 6.5 m jämfört med Hubbles 2.4 m. Man använder flera, mindre speglar eftersom att en enda stor spegel har en större chans att gå sönder på vägen upp. Ju större spegel, desto tjockare måste den vara för att tåla vibrationerna och g-krafterna när den är på väg upp. Och en tjock spegel väger ju mer, något som inte är önskvärt eftersom att det då behövs mer bränsle. Mer bränsle betyder ett dyrare projekt osv. Ni förstår.

Hubble kommer fortfarande att användas, även när det nya teleskopet är uppe. Man vet att Hubble blir sämre med tiden. Detta på grund av all strålning och annat i dess omgivning som påverkar bland annat teleskopets optik. mellan 2030-2040 är det beräknat att det inte kommer att användas längre. NASA lär nog inte satsa mer på det efteråt, utan JWST kommer att stå för alla observationer. Vem, vet, kanske skickar NASA upp något ännu bättre i framtiden.

Är ni intresserade och vill veta mer om JWST så ska ni besöka NASA JWST.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »