Our Blog

Först av allt, halloj! Finns det ens någon som läser den här bloggen? Mina uppdateringar är ju inte de bästa för tillfället och jag blir inte förvånad om det bara finns EN läsare kvar som besöker min sida 🙂 Dock finner jag lite tröst i det hela när jag säger att jag har sett rymdstationen med ett teleskop. Jag var på Slottsskogsobservatoriet och visste exakt var och när jag skulle se den på stjärnhimlen. Och när den väl dök upp så fick jag se en SNABB glimt av ISS innan den försvann.

I alla fall, nu till den internationella rymdstationen, platsen som få utav oss på Tellus får besöka. ISS byggdes bit för bit och den 20 november 1988 började sin ”jungfruresa” kring jorden. Samma dag tog den sitt första varv kring vår planet.
Nu, 28 år senare, har den tagit 100 000 varv kring jorden! Är det inte fantastiskt? Därför ska ni komma ihåg att det idag, 06:10 UTC, hände något historiskt.
Rymdstationen kommer att ersättas så småningom och NASA planerar att den kommer att användas fram till år 2020 (maximum 2028 verkar det som). När det sedan är dags att förstöra den så kommer NASA att leda den mot jordens atmosfär, där den ska få brinna upp på vägen ner mot jorden. Allt kommer att vara kontrollerat och återinträdet kommer att ske över öppet hav så att inga onödiga bitar faller ner mot oss. Vad som kommer att ersätta ISS vet man inte riktigt än, men det lär hända att vi får se ett Ryskt-USA lett samarbete när det gäller en ny rymdstation. Vi får se.

Comments ( 1 )

  • Thomas Karlsson says:

    Håller med om att ISS är en mäktig syn om man får syn på den. Som en silverkula som sakta far över himmeln. Trevligt att språkas vid på Slottsskogsobservatoriet under Vetenskapsveckan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »