Our Blog

Hej allesammans,

Ni har säkert hört talas om ishotellet som ligger I Kiruna. Och ni som har besökt det vet ni hur vackert allt är, speciellt alla rum med sina enskilda teman. Jag kommer aldrig att glömma mitt besök där. Tänk er om vi hade haft något liknande i rymden? Det kan ske faktiskt. NASA planerar på att använda samma koncept, men på Mars istället.

I dagsläget siktar de på att bli klara med allt inför den bemannade resan som är planerad att ske år 2030. Tänk att vi ska få se människor vandra på en annan planet! Undrar hur det kommer att kännas för personer som såg månlandningen och som nu får se en människa sätta foten på Mars.
Väl på plats måste astronauterna ha en bas och den kommer att fungera lite som en mötesplats där man äter, sover, experimenterar och gör annat. På månen hade man ”The Eagle” som en bas, om man nu ska kalla den för en bas. Men att ha en på en annan himlakropp är ett stort problem som måste tacklas, speciellt om det tar flera månader att nå himlakroppen.
Att ta med byggmaterial till planeten är omöjligt, detta på grund av den höga kostnaden och det begränsade utrymmet i raketen. Mycket last är ekvivalent med en hög kostnad; ju mer last desto mer bränsle. Därför vill NASA att astronauterna använder råvaror som finns runtomkring platsen så att man slipper alla ”onödiga” kostnader.
NASA hade en tävling förra året där temat handlade om att utveckla en idé som specialiserar sig på robotar vars syfte är att bygga en Mars-bas med hjälp av material som finns runtomkring. Ett av bidragen kom från en arkitektfirma som föreslog att man kan låta robotar bygga en 90 kvm stor bas av is, is från Mars. Varför använder man inte något annat, som t.ex. sand, som byggmaterial? Min gissning är att is är mer hanterbart än sand, eftersom att det går att forma den lite hur man vill (precis som ishotellet), varav sand måste blandas med något för att kunna hållas samman. Is är också bra på att reflektera bort strålning från rymden, vilket är extra viktigt eftersom att det finns så mycket strålning på Mars.
Firman förslag var att när basens grundmodul har landat skickar astronauterna ut små robotar som hämta is under planetens yta. Exakt vilken plats på Mars vet jag inte, men det finns is lite överallt där. Polerna hade varit det ultimata enligt mig, men eftersom att det finns så mycket under ytan så kan astronauterna bosätta sig någon annan stans där det inte är så kallt.
När isen är samlad så ska den skrivas ut i 3D och materialet skall sedan ”monteras” på insidan av en stor plastballong. Den här platsballongen är uppblåst runt grundmodulen. Isen kommer att vara 5 centimeter tjock och ha fönster så att astronauterna kan hitta ut (och inte känna sig instängda såklart). Innanför de yttre väggarna kommer mindre moduler att skrivas ut, där bland annat växter skall placeras så att astronauterna får syre. Det är lite av ett stort växthus. Vad tycker ni om idén? Jag hade nog aldrig kommit på något liknande. Skriva ut isbitar med 3D skrivare? Snacka om att tänka utanför ramarna!

ishus

Besök deras hemsida för mer information och bilder: http://www.marsicehouse.com/

Comments ( 1 )

  • Willy Olausson says:

    Ja, i så där stor skala är det ju sannerligen imponerande. Själv skulle jag nog nöja mig med en liten skrivare som kunde skriva ut isbitar till lördagsgroggen! 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »