Our Blog

Hej alla!

Jag har fått chansen att intervjua min vän Emanuel Blume om hans senaste bok, Nomaplaneten (https://goo.gl/MJgkUL), en sci-fi roman baserad på riktig astronomi. Det här är hans första bok, så jag passade på att ställa några frågor så att ni kan lära känna honom.

Ge oss en kort presentation om dig själv. 
Jag är en författare astronominörd från västkusten, numera boende utanför Vänersborg. Ända sedan jag var liten har jag varit helt såld på allt som har med rymden att göra, och under några år när jag bodde och pluggade i Göteborg höll jag rymdvisningar på Slottsskogsobservatoriet, där jag också var med och gjorde podcasten Slottspod. Idag är jag 32, jobbar med miljö- och energifrågor och håller precis på att fila till det sista på mitt science fiction-bokmanus Nomadplaneten, som förhoppningsvis kommer att ges ut i december.

Kan du ge en kort beskrivning av din bok, vad handlar den om?
Den handlar om en rymdexpedition i början av nästa århundrade. Samhället har tagit några steg tillbaka i utvecklingen, i takt med att naturresurserna börjat sina och den globala uppvärmningen förändrat förutsättningarna på planeten. Länder är fattigare, befolkningen lägre, och maktkartan helt omritad. Mitt i allt det här får några amatörastronomer syn på en ny stjärna en decembernatt i början av 2100-talet. Det visar sig vara en nomadplanet, en himlakropp som kastats ut från sitt eget stjärnsystem och nu är på väg att korsa vårt. Världens ledare ser en chans att flytta fokus från konflikter och missnöje, och genom en internationell kraftsamling skicka upp den första rymdexpeditionen på sextio år. En rymdfarkost med forskare och militärer från olika länder ska landa på planeten, som får namnet Gilead, och ge jordens befolkning något konkret att samlas kring, hoppas på och tala om. En vecka innan uppskjutningen visar sig en av astronauterna vara medlem i ett terrornätverk. Den svensk-kenyanska fysikern Jonathan Othiambo ersätter henne i sista stund, och det är från hans perspektiv berättelsen skildras. Han kastas in i en konflikt som han inte förstår, där expeditionens militära befälhavare verkar ha helt andra mål än forskarna. Den nya planeten bjuder på vetenskapliga upptäckter som han inte ens vågat drömma om, som väcker förvirring, skräck och konspirationsteorier. Slitningarna i besättningen blir allt starkare, och när expeditionen tappar radiokontakten med jorden tvingas Jonathan välja sida.

Varför valde du just att skriva en sci-fi bok? Var det pga. ditt rymdintresse ? Vad inspireras du av i ditt skrivande?

Det här är mitt tredje bokmanus, och första gången det är ren science fiction. Jag tror jag velat skriva om rymden ganska länge, men inte riktigt vågat. Svenska bokförlag är väldigt skeptiska mot science fiction för vuxna, så jag har nog tänkt att ingen vill läsa. Men så föddes idén till den här boken en kväll för sju-åtta år sen på Slottsskogsobservatoriet, och jag kunde inte få den ur tankarna. Under flera år växte historien i mitt huvud, och 2012 började jag skriva. När jag skriver så får jag mycket inspiration utifrån, både från andra böcker och filmer, men också från t ex vetenskapsnyheter och radioprogram. Det här med nomadplaneter har fascinerat mig jättelänge, hur en hel himlakropp kan kastas bort från sin stjärna och sen irra fram som en vilsen främling genom galaxens mörker. Nästan som om den blivit förvisad, som en flykting.

Hur såg skrivprocessen ut (du nämnde att du hade gjort beräkningar bland annat)?

Det finns en grej som heter NaNoWriMo, som betyder National Novel Writing Month, och som går ut på att en massa människor världen över ger sig på att skriva minst 50000 ord på en bok under november månad. Inte samma bok alltså, utan var sin, med inspiration och pepp från varandra. Jag gav mig på det i november 2012, lyckades skriva 50000 ord, och skrev färdigt ett första utkast under 2013. Sen har jag gett mig på den ungeför en gång om året och strukit, ändrat och skrivit om. Den har nog haft fyra olika titlar nu, tror jag. En av de svåraste sakerna när jag skrev första utkastet var att jag hade gett mig fasen på att all astronomi och fysik skulle stämma, så jag räknade på hastigheter genom solsystemet, rotationscykler och planetbanor till och från i flera månader. Sen strök jag ändå ganska mycket av ”rå-vetenskapen” från första utkastet, när någon frågade mig om jag ville berätta historien eller skryta över att jag kunde fysiken. Det är såklart historien som går först, även om det känns bra att veta att det finns hård fysik och astronomi bakom. Det är lätt att tråka ut läsaren med tekniska detaljer om man inte ser upp.

Om du fick välja 3 böcker att ta med dig till en öde ö, vilka skulle du välja?
Tre böcker till en öde ö: Oj, vad svårt. Typ ”Båtbyggande for Dummies”, om det finns en sån. Sen ”1984″ av George Orwell, för den har jag tänkt att jag ska läsa hur länge som helst. Och kanske ”Tordyveln flyger i skymningen” av Maria Gripe. Det är en helt annan genre men det var den som fick mig att börja tycka om böcker för länge sen.

Egna böcker eller låna?
Egna eller låna: Nya böcker brukar jag låna, och så köper jag gamla på second hand. Gillar att ha böcker hemma, det är som att man har lättare att minnas dem om de står i bokhyllan. Håller dessutom på att göra om vardagsrummet hemma till bibliotek 🙂

Bok som förändrat dig?
Bok som förändrat mig: Definitivt ”2001” av Arthur C Clarke. Läser om den vart femte år ungefär. Den kopplar ihop rymden med människan, på ett nästan religiöst sätt. Jag är inte troende, men får ändå en känsla av att komma nära nåt slags högre medvetande när jag läser den. Filmen är också fantastisk, men den är svår att förstå om man inte läst boken.

Är det viktigt att läsa böcker?
Viktigt att läsa böcker? Det är viktigt att ta del av historier. Sen kan det vara från böcker, filmer, dataspel eller på annat sätt. Böcker är bra eftersom det händer så mycket inuti huvudet. Historien kommer så mycket närmare på något sätt när den spelas upp inuti ens eget huvud.

Vi kom fram till att det vore en bra idé att lotta ut en bok här på Astrobloggen. Gilla det här inlägget (På Facebook eller Twitter) och får chansen att vinna Emanuels bok! Nästa fredag lottar jag fram en vinnare 😀

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »