Our Blog

Heeej alla,

Nu är jag äntligen ”ledig”. Inga fler tentor kvar utan bara jobb med COUGAR fram till nästa månad då jag reser till Österrike för sommarskolan. Därför ska jag passa på att skriva lite här för jag har saknat det så mycket. 

Ni har säkert sett Hubbles deep field och ultra deep field bilder som Hubble tog för ett par år sedan. Om inte så måste ni göra det, det är riktigt imponerande bilder som får en att inse hur små vi verkligen är. Nu har NASA släppt en deep field bild av universum i lite annorlundare och finare färger. Ni kan hitta bilden HÄR.
Den totala exponeringstiden var hela h92 timmar (!) och Hubble tog 841 banor innan man fick fram denna fina bild efter att ha klistrat ihop alla 3185 bilder. Det kanske inte verkar så men bilden innehåller 10 000 galaxer, vissa väldigt avlägsna och vissa lite närmare oss.

Deep field and Ultra deep field bilderna är nog de bästa bilderna tagna av oss människor enligt mig. Titta på videon nedan för att förstå varför. Tänk på att det är detta vi stirrar på när vi tittar upp. Hur avancerad våra ögon nu än är så har den inte förmågan att uppfatta ljussvaga och avlägsna himlakroppar. Därför är vi egentligen blinda, tänk vad mycket det är som vi missar egentligen. Det krävs ett instrument som Hubble för att kunna avslöja vad universum verkligen består av.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=peqCfW8hSzQ","width":"400","height":"225"}

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »