Our Blog

Godkväll alla,

Om ni någonsin har sett Marsfoton och tänkt ”Wow, vilka bilder!” , så har det med stor sannolikhet varit foton som HiRISE har tagit.
HiRISE, som står för, the High Resolution Imaging Science Experiment, är en kamera ombord satelliten MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). Den här kameran är känd för att vara den största och bästa kamera som har har skickats till en annan planet, vilket jag har svårt att tro efter att ha sett alla bilder på Saturnus ringar.
Tidigare kameror som har fotat Mars kunde identifiera objekt lika stora som bussar, men HiRISE kan urskilja objekt som är bara 1 meter tvärs över! Och bilderna är alltid i HD kvalité.
För ett par dagar sedan släppte teamet som sköter kamera 1000 nya  bilder och kan ni hitta alla i deras bildarkiv på HiRISEs hemsida. Jag kan ärligt talat inte välja en favorit, alla är perfekta! Vissa av bilderna påminner mig om Google Earth fotot på min by i Turkiet ^^
Efter att ha tittat lite i arkivet så kan jag nog säga att den här, som föreställer sanddyner, känns lite speciell. Kombinationen av färger och alla detaljer får mig att inse hur fin den här planeten faktiskt är. Den ser så gästvänlig och trevlig ut, även om man hade dött av strålningen från rymden efter en promenad på planetens yta.

ESP_046264_2640_RGB.NOMAP.browse

Lite fakta om MRO och kameran. Satelliten har en altitud kring 300 km över Mars yta. Kameran tar multipla foton som klistras ihop- varje foto är 6 km brett och har en linje av färg i mitten som 1.2 km bred. Längden av fotona kan vara upp till 37 km.
Varje foto går att ladda ner här och vill man ha ännu bättre kvalité på dem så kan man ladda ner HiView, vilket tillåter en vald bild i olika format. 

Comments ( 2 )

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »