Our Blog

Hej alla där ute,

Först av allt, hoppas att ni hade en trevlig Påsk och njuter av er lediga tid, om ni nu är lediga även idag. Jag själv funderar på att åka in till observatoriet ikväll, men så klart bara om vädret tillåter det. Vädret här har lurat mig flera gånger faktiskt, så jag ska inte vara hoppfull. Passa på ni med, finns det något bättre än att gå och observera stjärnhimlen? Med det sagt ska vi nu gå in på ett annat ämne, nämligen gyroskop.
Själv har jag haft kurser i rymdteknik där gyroskop har tagits upp, och det kanske inte är många som vet att de existerar. I vilket fall så ska ni få en kort introduktion till den här enkla, men ändå avancerade, manicken.
Ni som har haft/har fysiklektioner har säkert haft en lärare som har tagit med sig ett hjul med två handtag på vardera sida. Han, eller hon, snurrade sedan på hjulet och vred det lite åt sidan. När det är vertikalt så snurrar det utan några problem, men när det lutas en aning så börjar det istället att vingla. Detta beror på att hjulet har ett rörelsemängdsmoment och det här momentet uppstår när det roterar kring sin axel (även dess massa är en faktor som påverkar rotationen).
Vad ni kanske inte vet är att satelliter också har gyroskop, men inte stora hjul såklart. Tänk er en roterande kropp i rymden, där tyngdlöshet existerar. Hur ska man få den att stanna?  Det är omöjligt, och därför använder man (förutom små raketer som balanserar den) ett gyroskop. Det är ett litet gyroskop som har tre hjul, så att det är stabiliserat åt tre olika håll. En satellit har tre axlar och alla tre måste övervägas. Man vill helst att den riktar sig mot en fix punkt så att det går att kommunicera med den på ett smidigt sätt. Den här punkten kan t.ex. vara en stjärna. Så, en kort introduktion i ämnet. Rätta mig om ni hittar några fel i texten, det uppskattas alltid!

För en vecka sen publicerade ESA en video där astronauten Tim Peake visar hur ett gyroskop fungerar i rymden. Det ser så häftigt ut, eller hur? Och ärligt talat, jag undrar verkligen hur det känns att leva i tyngdlöshet. Man har hört att det påminner lite om när man är i vatten, men att få känna av det på riktigt är något som jag verkligen vill uppleva. Chansen är minimal dock…

 

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »