Our Blog

Hej alla!

Jag hoppas att ni har en trevlig sommar med bra väder. I Göteborg är det regn ena dagen och sol den andra, typiskt Göteborgsväder. Nu till det senaste inom forskning, som är kopplat till astronomi.

Tidsresor är något som man ofta har sett i filmer och det har skett mycket forskning kring detta. I dagsläget vet vi inte hur man ska förflytta människor, det kanske kommer i framtiden. Men nu tror man att partiklar kan förflytta sig i rumtiden, vilket är ett stort framsteg inom detta forskningsområde.

Forskare har med hjälp av en foton lyckats simulera kvantpartiklar som reser i tiden. Genom att studera fotonen och se hur den beter sig så kan forskarna få en bättre inblick när det kommer till tidsresor. Men det kommer att ta ett bra tag innan man lär sig att skicka en stor klump av materia, till exempel människor.

I kvantfysiken och Einsteins teorier säger man att tiden saktas ner eller accelererar beroende på hur snabbt man förflyttar sig i förhållande till ett annat objekt. Om ni har läst lite om Einsteins teorier så vet ni att han föreslog att det finns en möjlighet att resa bakåt i tiden genom att följa en väg i rumtiden som återvänder till utgångspunkten i rymden ( Ja, det är rätt så komplicerat), MEN vid en tidigare tidpunkt. Forskarna kallar detta för en sluten kurva i rumdtiden och resan sker i ett så kallat maskhål. Man åker alltså igenom ett maskhål och hamnar i ”andra sidan av rymden”. Titta på bilden nedan för att få en visuell bild av hur det fungerar.

b2ap3_thumbnail_Screen-Shot-2014-06-22-at-10.35.34.png

Vi är alltså ett liiitet steg närmare till att förstå hur det här fungerar. Men som sagt, det lär ta ett tag innan vi verkligen lyckas med detta. Kan tänka mig om minst 100 år, men vem vet? Vi gör ju stora framsteg när det kommer till vetenskap. Dock är detta område svårare och allt fungerar i teorin. Teoretiska fysiker kommer fram till alla möjliga slutsatser, men i praktiken är det svårare. Ni kan läsa mer om upptäckten HÄR. Det finns inte så mycket om detta publicerat, man måste helt enkelt köpa forskarnas vetenskapliga artikel för att se deras resultat och slutsatser. Vill ni göra det så man ni besöka Nature.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »