Our Blog

Goddag,

Superjordar är svåra att hitta; det kan jämföras med att hitta en nål i en höstack, på gränsen till omöjligt. Detta dels för att exoplaneter oftast är flera ljusår ifrån oss, men också för att små planeter är svårare att hitta. En liten planet som kretsar kring en sol är väldigt svår att upptäcka på grund av att stjärnans ljus ”slukar upp” planeten. Därför har man hittat ett tjugotal planeter som är små men hundratals planeter som är lika stora (eller större) än Jupiter. Nu har man däremot gjort framsteg och upptäckt något helt nytt, nämligen en atmosfär kring en superjord.

Först, en liten introduktion till vad en superjord egentligen är. På engelska heter det super Earth, och det är helt enkelt planeter som är lika stora (eller lite större/lite mindre)  än än  jorden.  Om planeten har liv eller inte vet man inte, men om den befinner sig i den beboeliga zonen så är det mycket möjligt. Då vet man i alla fall att det kan finnas flytande vatten där och att planeten har en miljö som tillåter liv att utvecklas där. MEN, om det finns intelligent liv som har utvecklat ett eget rymdprogram och kan kontakta andra vet vi inte. Bara när vi får signal (som är pålitliga och 100% säkra) från exoplaneten vet vi att något finns där. Allt som har med liv i rymden att göra är ett stort mysterium och när vi får ett svar, eller OM vi får ett, vet vi inte. Oj, nu börjar jag gå in på ett heeeelt annat ämne. Tillbaks till superjorden.

Planeten 55 Canrci-e var en gång en av de mest spännande exoplaneterna som någonsin har upptäckts. Genom att göra beräkningar och annat efter att ha tagit reda på planetens radie och massa ledde det till att några astronomer spekulerade kring att 55 Canrci-e:s inre kan vara rik på kol. Och utsätts kolet för höga tryck så kan det leda till diamantbildning. Därför har den fått smeknamnet ”Diamantplaneten” (Diamond Planet). Dock ändrade IAU (International Astronomical Union) planetens namn till Janssen istället (fråga mig inte varför) och den är helt plötsligt en exoplanet att ha koll på. Den 7/2 2016 skrev ett team en vetenskaplig artikel där man påstod att planeten har en atmosfär av väte, helium, och kanske även vätecyanid.
Det mest intressanta är att Jenssens yttemperatur, som når en temperatur på 1727 grader C, tillåter en atmosfär. Den är även väldigt nära sin sol, vilket betyder att den egentligen inte borde ha en atmosfär eftersom att solvindarna blåser iväg den. Men i det här fallet är det tvärtom. Man misstänker att den här atmosfären är rester från en nebulosa, där planeten och dess sol bildades för ca 8 miljarder år sedan.
Vad kan vi lära oss av det här, betyder det ens något? Alla upptäckter betyder något såklart, men just den här ger oss en inblick i hur en superjords atmosfär är, vad den består av, hur planeten bildades och utvecklades, samt mycket annat intressant. Och vem vet, kanske finns det diamanter där. I framtiden, när det inte finns tillräckligt med naturresurser kvar här, kommer man troligtvis skicka robotar till andra himlakroppar som har till uppgift att samla resurser och ta det tillbaks till jorden igen. Kanske är ett besök på en diamantplanet en självklarhet i framtiden, då vi vet hur man reser snabbt i rymden.

Den här tekniken som astronomerna använde har lett till att de har upptäckt ytterligare 2 exoplaneter. Man vet nu även att det är 40 ljusår mellan oss, Janssen och stjärnan som den kretsar kring. Planetens dag är kortare än en jorddag och sist men inte minst, att dess stjärna är även lite mindre och kallare än vår sol.
Tänk er vad vi kommer att lära oss om exoplaneter i framtiden, när tekniken är ännu mer utvecklad. Ser ni fram emot det lika mycket som jag?

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »