Our Blog

Hej alla,

Tråkigt nog börjar det börjar närma sig mot sitt slut här i Barcelona. Snart ska jag presentera exjobbet och sen blir det hem till Sverige igen. Snacka om att jag har saknat Sverige! Har varit här i 7 månader, ensam, och känner att det räcker! Plus att Sverige är världens bästa land (har levt i 3 länder, Sverige toppar listan hittills).
Jag lovade mig själv att besöka observatoriet här i Barcelona innan jag reser hem och det gjorde jag i fredags. Och som alltid har jag tur när det gäller vädret. Det ösregnade samma dag så det blev inga observationer med deras stora teleskop. Istället fick jag en privat guidad tur på engelska eftersom att deras vanliga guider är på spanska.

Först av allt, utsikten! Observatoriet ligger på ett berg och man kan se heeeela staden därifrån. Enligt guiden har de problem med ljusföroreningar, vilket är förståeligt med tanke på hur stor staden är. Jag kom att tänka på Slottsskogsobservatoriet och hur mycket vi klagade på Göteborgsljuset  när det var stjärnklart och observatorieväder. Det här är ju 10 gånger värre!

15894944_1016346168471425_3729609175429124630_n
Det här fotot tog jag när jag besökte en kyrka som ligger nära observatoriet några veckor innan. Kupolen ser ni till höger.

Stället är en blandning av observatorium och museum. Här fanns det instrument, till exempel teleskop och seismometer,  som har funnits där i mer än 100 år då observatoriet grundades.
Deras största teleskop är det som ni ser nedan. Det är en refraktor som är hela 6 meter lång! Det fanns även ett modernt teleskop fastmonterad på det gamla och det beror på att de inte bara använder teleskopet under visningar. Det finns astronomer där som använder teleskopet till forskning. Under teleskopet fanns det en skärm som visar allt i realtid, hur bra är inte det?
Det häftiga med just det här teleskopet är att det var samma teleskop som användes då astronomen Josep Comas i Solá upptäckte Titans atmosfär! Ni kan även se hans dödsmask nedan (!) som fanns i deras utställning. Guiden frågade ifall vi i Sverige har dödsmasker och mitt svar var nej. Jag har i alla fall inte sett någon, men jag är säker på att det inte var så vanligt i Sverige förr i tiden.
20170127_204131_LLS 20170127_200552
Bilden till höger är tagen underifrån och ni ser ju själva hur gammalt okularet och alla spakar är egentligen. 

Ett teleskop som fångade min uppmärksamhet var ett gammalt teleskop som användes till astrofotografering. Den där boxen är själva kameran. Nu inser man hur mycket teknologin har utvecklats. Våra kameror till astrofotografering är bara några cm breda, tänk er att bära omkring på den där boxen istället.

20170127_195310    20170127_192858
Läskigt, eller hur?  Till höger ser ni kameran som jag talade om. Jag vill verkligen ha det här teleskopet 😀

20170127_195244
Det här fotot togs med hjälp av kameran ovan.

Det var i alla fall värt att ta tåget dit, även om det regnade. Jag önskar dock att det hade varit fint väder, för på fredagar visar de Andromedagalaxen och vem vill inte se den?
Jag ångrar dock att jag inte åkte dit tidigare och sparade mitt besök tills nu. Idiotiskt och typiskt mig när det gäller vissa grejer…

Comments ( 1 )

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »