Our Blog

Hej alla,

Idag tog European Planetary Space Congress slut för i år och nästa kommer att hållas i USA nästa år. Dagarna har varit rätt så långa och jag gick på en hel del föreläsningar. Mycket var väldigt intressant, speciellt alla föreläsningar som Enceladus, månen som jag vill forska om i framtiden. Det roliga var att jag träffade en från Göteborg (som faktiskt har varit gästbloggare) och två forskare från Uppsala. Inte trodde jag att jag skulle träffa svenskar här.
Förutom föreläsningar så fanns det varje dag poster sessioner, min var igår. Jag fick även presentera projektet lite kort i en föreläsningssal. Det var väldigt nervöst, mest för att det faktiskt fanns forskare i publiken vars forskning är kring Io och Enceladus. Jag fick i alla fall svara på många frågor och i slutändan sågade jag faktiskt en av mina idéer. Att det ska finnas liv på Io är kanske inte troligt, men man får ju drömma. Däremot var allt annat väldigt bra och jag fick nya idéer efteråt. Många blev imponerade vilket var kul. Sen fick man ju lite kritik från de svenska forskarna. Tydligen var mina affischer för små, vilket de påpekade på skoj.
Det här var en helt ny upplevelse och jag har lärt mig en hel del och träffat många intressanta människor. Ska definitivt presentera något större nästa år, planerar redan nu ^^ .

20150930_083339 20151002_170619

20151002_170548 20151002_170646

20151001_133147

Miniatyrbilden är mig och Matt Taylor. Om ni inte vet vem det är så är det en forskare som arbetar med Rosetta-Philae projektet. Han blev intervjuad och hade då en skjorta som stack ut. Efter det fick han mycket kritik och det slutade med att han fick be om ursäkt. Efter det blev han helt plötsligt känd och är nu ESAs ansikte utåt i princip.

Comments ( 5 )

 • Yngve says:

  Hej, mycket intressant som vanligt.

  Jag har en allmän fråga kopplat till utforskningen av rymden och i första hand vårt eget solsystem.

  Finns det någon generalplan och någon övergripande struktur för forskningen och även hur tilldelningen av resurser sker?

  T ex om det sker någon samordning av forskningen i världen och är det i första hand NASA och ESA som är ”huvudmän” eller finns det andra organisationer med, t ex IAU och publiceras alla forskningsresultat samordnat och i huvudsak var?

  – När du har tid 🙂

  Keep up the good work!
  /Yngve

  • Assiye Süer says:

   Hejsan!

   EPSC var nog något av det häftigaste jag har varit med om. Där fanns en av forskarna som hittade vatten på Mars. Det får mig att inse vilket häftigt liv astronomer verkligen har. Hur ofta kan man säga: Jag har hittat vatten på Mars?! Fick mycket inspiration av dessa vetenskapsmän och blev väldigt taggad när jag kom hem.

   Det brukar oftast vara NASA och ESA faktiskt, eftersom att dessa gör det ”riktiga jobbet” och är de första som tar emot data från t.ex. en satellit. Sen så informeras med stor sannolik alla andra, t.ex. IAU.
   Jag minns att jag fick se ett foto på kometen som Rosetta nu har landat på. Det var ett pixlig foto och de första som fick fotona var de som utforskade den.
   Jag fick även se GAIAs första foto, några minuter efter att en kompis (som gjorde lite arbete kring GAIA) visade mig.

   Ha det så bra!

   Mvh

 • Hs says:

  Hej Assiye!! Superbra inlägg som vanligt! Har du hört om nyheten NASA ska släppa idag om pluto? Har du några tankar på vad det kan vara?

  Dock så undrar jag vad det är för information och nya bilder från pluto? För de släppte väl nyligen i september några väldigt detaljrika bilder på pluto från new horizon? Eller har jag kanske missuppfattt det..

  Spännande att följa iallafall!!

 • Jan-Erik says:

  Ja, det finns folk som har svårt att fokusera på det viktiga, vi har landat en sond på en komet men vilken skjorta har han på sig… suck…

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »