Our Blog

Hej alla,

Om ni har sett sci-fi filmer så har ni säkert sett planeter som har flera solar. Ett exempel är Star Wars, där en planet hade två solar i himlen. Det här verkar dock inte vara helt ovanligt, även om man tror det. Forskare har nu upptäckt en exoplanet som faktiskt har tre solar. Tre stycken, det låter helt absurt men samtidigt häftigt.

Vetenskapsmän har tidigare hittat planeter som har haft två solar men inte ofta har man hittat en med tre. Det är faktiskt väldigt ovanligt, men nu har man gjort det.
Planeten har döpts till KELT-4Ab och har en bana kring en av solarna. Den här solen roterar samtidigt kring de andra två tvilling solarna.
KELT-4AB är ungefär lika stor som Jupiter och roterar kring stjärnan KELT-A, vilket tar den tre dagar att göra. I närheten kan man hitta stjärnorna KELT-B och KELT-C, som roterar kring varandra och ett varv tar ungefär 30 år. Dessa roterar i sin tur kring KELT-A och planeten ungefär vart 4000:e år. Man kan alltså kalla detta för ett trinärt (?) solsystem, dvs ett system med tre solar och en planet. Alla dessa befinner sig runt 700 ljusår ifrån oss, mer eller mindre.
KELT-4AB är 1.7 gånger större än Jupiter och precis som Jupiter har den ingen yta. Eller jo, man tror att Jupiter har en yta, men den är vääääldigt liten jämfört med planeten. Den räknas mer som en kärna, och den består av sten och metaller.
Planeten har en medeltemperatur kring 1,500° C och det beror helt enkelt på att den är så nära en av stjärnorna. Den här temperaturen expanderar gasen, vilket då leder till att den är större än vår gasjätte.
Man har hittar flera liknande planet tidigare och skapat en kategori vid namn ”hot Jupiters” (Jupiter-lika planeter, något i den stilen). Därför hamnar KELT-4AB i den här kategorin.
Forskarna har sagt att det inte går att stå på planeten, men föreställ er att man kan göra det. Står man på ”dess yta” så är stjärnan som den kretsar kring ungefär 40 gånger så stor som solen är på himlen. De två andra stjärnorna är då  lika ljusa som två fullmånar på himlen, dock inte så synliga som den andra stjärnan. Mer som två prickar om man inte använder ett teleskop, med en pekfingers mellanrum mellan båda.
Man tror att stjärnorna föddes samtidigt, i samma nebulosa, precis som andra system där det finns fler än en stjärna. Och med tiden bildades ett binärt system mellan KELT-4B och -4C. KELT-4A fick en planet och tillsammans bildades ett trinärt system (låter så konstigt). Det känns nästan som att det upptäcks något nytt varje dag faktiskt.kelt_4_system.jpg.CROP.original-original

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »