Our Blog

Hej alla,

Det verkar som att man har upptäckt något nytt och intressant i solsystemet. Forskare vid Caltech university påstår att de har hittat bevis på att det existerar en stor planet med en väldigt oval bana i solsystemet. Objektet, som nu kallas för ”den nionde planeten” (Planet nine) har en massa kring 10 jordmassor och befinner sig i genomsnitt 20 gånger längre från solen än vad Neptunus gör. Enligt forskarna tar det planeten ungefär 10 000 till 20 000 år att ta ett var kring solen, vilket är såklart direkt relaterad till dess bana (och även storlek).
Ni kanske undrar hur det kommer sig att man har hittat planeten just idag och inte förut. Egentligen har man inte direkt observerat den, utan har kommit fram till att det måste existera en efter simuleringar med datorer och matematiska beräkningar. Simuleringarna baserades på en viss gravitationell kraft som planeterna påverkas av. För att planeternas banor ska stämma så måste det finnas en annan kropp. Detta har varit känt sen tidigare, men nu verkar det som att man har hittat en nionde planet.

Förutom att den existerar och har en väldigt tillplattad bana, så vet man även att den är ca 5000 gånger större än Pluto. Det här betyder att den är stor nog att kallas för en planet och inte en dvärgplanet, vilket Pluto är klassad som.
Det som behövs nu är att faktiskt observera den och få visuella bevis. Att Hubble teleskopet har missat denna är på grund av att den inte sänder ut eget ljus utan reflekterar solljus istället, precis som alla andra planeter. Skillnaden är dock att Hubble teleskopet behöver mycket ljus för att kunna upptäcka en himlkropp (en Newtonskt reflektor med andra ord). Eftersom att den befinner sig så långt bort, och därmed har lite ljus att reflektera (vilket gör den till en grå och ”osynlig” planet), blir det självklart svårare. Men OM det nu är en nyupptäckt planet så betyder det bara att solsystemet inte är komplett än och att vi lär utöka planetfamiljen ytterligare i framtiden. Nu är det bara att vänta och se vad dessa forskare kommer fram till. Deras kommentarer kring Planet Nine hittar ni här

 

 

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »