Our Blog

Godmorgon!

Jag nämnde lite kort att satelliten Dawn fotar några planeter i asteroidbältet häromdagen. Ett exempel är lilla Ceres. Nu har NASA släppt en video som visar en animation av Ceres. Animationen är skapad med hjälp av bilder som Dawn har tagit när den passerade dvärgplaneten. Bilderna (80 st) klistrades sedan ihop och resulterade till den här grymma videon som släpptes idag.

Syftet med det här projektet är att utforska de kända och mystiska, vita områdena på på Ceres yta. Nu har man förstått att dessa områden verkar bestå av flera lager av vattenis och är inte stora fläckar som man tidigare har trott.
Förutom fläckarna så vill forskarna även förstå vart dvärgplaneten kom ifrån och hur den har utvecklats/ändrats med tiden (dess evolution). Detta ska forskarna förstå med hjälp av all data som Dawn skickar just nu och under ett år.
Idag gjorde Dawn en manöver och har reducerat sin altitud från 13600 km till 4400 km. Nu ska den övergå till fas 2, vilket är ännu en kartläggning, men även nya beräkningar står på agendan. Vi kan förvänta oss bättre bilder nu när den är så nära den lilla dvärgplaneten. Varje kartläggning kommer att ta ca 3.1 dagar, vilket är tiden det tar för Dawn att ta ett varv kring Ceres vid den här altituden.  Det är bara att vänta och se vad NASA har att visa oss om ett par dagar 🙂

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »