Our Blog

Hej på er!

Först av allt: JA, jag lever. Just nu drunknar jag i ett hav av inlämningsuppgifter, projektarbeten och plugg. Om ca 10 dagar ska vårt projekt, COUGAR, ha sin lanseringskampanj (Launch campaign på engelska) tillsammans med ett till bexus team. Och inom dessa dagar är det dags för ballongen att lyfta upp vårt projekt och utföra experimentet. Går allt som planerat så kommer landaren att sköta sitt jobb, det vill säga gräva med en skopa och lyfta upp verktyg. Den ska även passera hinder.
Jag kommer att under dessa dagar arbeta med robotarmen och se hur vi kan orientera den. Dock missar jag kampanjen och får inte se ballongen lyfta. Studierna står i vägen helt enekelt…Jag håller på att ta igen två kurser som jag missade när jag jobbade på ESA. Men lagkamraterna kommer att fota allt och ni kommer självklart att få se alla bilder!
Jag ska även flytta från Kiruna om 2 månader! I november är det examensceremoni och sen är det exjobb. Därför flyttar jag hem till Göteborg igen. Känns konstigt redan nu, speciellt när min lägenhet ligger på Kiruna bostäders hemsida…

Och nu till lite astronomi. Igår nådde NASAs MAVEN planeten Mars, efter mer än 2 års resande i rymden. Enligt NASA gick allt som planerat och nu är den i bana kring Mars. Den här satelliten ska undersöka planeten Mars atmosfär, specifikt det översta lagret. Genom att göra detta, som ingen satellite har gjort tidigare, så kommer vi att lära oss mer om planetens atmosfär och hur den var då Mars var ung. Vi kommer även att få mer kunskap kring planetens klimat och hur den har förändrats med tiden. Och sist, men inte minst, så hoppas vi på att få mer kännedom kring Mars yta och om det kanske finns liv där. MAVEN kommer även att ge oss värdefull information som kommer att vara bra att ha när det är dags att skicka dit människor (planerat år 2030). Jag önskar NASA och alla som har varit involverade lycka till. Vi ser alla fram emot era resultat!

 

Godnatt alla!

Comments ( 1 )

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »