Our Blog

Hej alla läsare,

Snacka om att det har varit dött här men det beror helt enkelt på jobbet i Barcelona. Det ska bli klart i januari, mitten ungefär, och det är mycket på gång samtidigt. Jag hoppas på att vi får data från Mars Curiosity om en månad i alla fall. Men nu vet ni det. Jag ser fram emot att skriva ett inlägg efter att vi har fått data 🙂

Och nu till lite tråkiga nyheter beroende på hur man ser på det. Cassini, vilket är en satellit som har observerat och fotat Saturnus sedan år 2004, ska snart avsluta sitt jobb. Om 4 dagar kommer den att närma sig ringarna och utforska ytterkanterna av Saturnus största ringar. Sist Cassini var såhär nära ringarna var år 2004, vilket var då den ankom till jätteplaneten. NASA kommer föra Cassini närmare Saturnus än någon satellit tidigare har gjorts.
Under tiden som den studerar ringarna lite närmare så kommer den att observera alla månar som är i närheten, så vi kan förvänta oss fler fantastiska foton.
I september nästa år kommer Cassini att vara ungefär 1628 km från Saturnus och kapitlet kommer att avslutas där. Det är planerat att NASA kommer att leda satelliten mot Saturnus atmosfär och sen låta den den helt enkelt avsluta lite hur den själv vill. Som vanligt finns det en intelligent tanke bakom detta dramatiska avslut. För att säkerställa att den inte kolliderar med några av Saturnus månar, till exempel Enceladus, och ”smittar” dessa med bakterier från jorden så har man valt att just använda denna metod. Jag bockar och bugar, för OM vi en dag hittar liv i Enceladus (min dröm) så vill vi självklart inte hitta liv från jorden.  Min TEDx föreläsning handlare lite om detta, att det finns organismer från jorden som kan klara sig utan vatten i flera år. Mardrömmen är ju att hitta jordliv där.
NASA skapar som alltid grymma videon och den här handlar om Cassinis avslut. Enjoy!

 

Comments ( 1 )

  • Jan-Erik says:

    Ja, det är tråkigt att det snart är slut med Cassini. All good things… Upptäckten av väte i ”fontänerna” på Enceladus var ju en fantastisk upptäckt. Hoppas de (eller vi) skickar en ny sond med en bättre masspektrometer snart så vi kan leta efter aminosyror etc.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »