Our Blog

Hej alla,

Det är nästan sorgligt men Cassini-Huygens kommer att resa förbi Enceladus för sista gången om några dagar. Den här satelliten har kretsat kring Saturnus sedan 2004 och har skickat viktig data samt ovärderliga bilder. Men bäst av allt, den har bland annat hjälpt oss att upptäcka vatten under Enceladus yta. På lördag kommer den att vara ca 5000 km ifrån Enceladus, för att sedan aldrig passera Enceladus så nära igen. Avståndet mellan satelliten och Enceladus kommer sedan att hamna kring 20 000 km tills NASA väljer att pensionera Cassini-Huygens, vilket tycks ske år 2017.
Nu på lördag är det bestämt och planen är att satelliten ska se hur mycket värme som den globala isen avger. Värmen strålar självklart från Enceladus kärna. Det här kommer att hjälpa oss att förstå mekaniken bakom de häftiga gejsrarna och ispartiklarna som skjuts ut från havet under isen. Det här är kunskaps som behövs för att förstå månens geologiska aktivitet, vilket sedan kan behövas i framtiden när man vill skicka något nytt dit.

Så, vad har vi att se fram när Cassini-Huygens är en gammal pensionär? Jo, nästa projekt är the JUICE mission. Den här gången ska NASA skicka en satellite mot Jupiters månar istället och undersöka bland annat Enceladus ”tvilling” – Europa. Precis som Enceladus så har Europa också flytande vatten. Men som alltid så är det ganska segt i rymdbranschen. År 2022 ska den skickas mot Jupiter OCH den kommer fram år 2030! Det är bara att vänta.

Jag älskar verkligen Enceladus och vill forska kring den i framtiden. Tror väldigt mycket på att det kan finnas liv där. Det var bland annat det mitt TEDx tal handlade om, just Enceladus.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »