Our Blog

Hej alla!

Jag sitter här i mitt rum och försöker att lära mig om något som jag aldrig har lagt någon vikt på, nämligen geologi. Om 2 veckor åker jag till Österrike och projektet ska handla om bland annat geologi, så jag tänkte att det vore bra att kunna lite i förväg. Samtidigt försöker jag att hålla mig relativt uppdaterad när det kommer till astronomi och råkade hitta något nytt (som om det inte sker något nytt varje dag…).

Idag var det 10 år sen Cassini nådde Saturnus! Cassini är en rymdfarkost som har skickat flera bilder på den stora gasjätten och dess månar, bland annat månen Enceladus. Det var tack vare Cassini som vi först såg att Enceladus har stora, aktiva vattenplymer på sydpolen. Cassini visade även att det finns norrsken på Saturnus. Vi kan säga så här, om ni har sett en bild på Saturnus och annat relaterat till planeten så har det definitivt varit en Cassini bild.
Den har tagit många otroliga bilder och min favorit bland alla måste nog vara den här

b2ap3_thumbnail_article-2675279-1F46936B00000578-154_634x632.jpg

 

Jag saknar ord när jag tittar på den. Bilden visar Saturnus ringsystem och längst upp på B ringen ser man något häftigt

Var 15:e år skiner solen på kanten av ringplanet, det vill säga solens strålar är parallelt med Saturnus banplan. Det här leder till att den norra och södra sidan av ringarna får lite av solens ljus. När detta händer ser man skuggor falla på ringarna. Dessa skuggor kommer från materia som står vertikalt, precis som berg på jordens yta.
Det här skriver NASA om skuggorna och strukturen:

…At least three additional, independently rotation wave patterns, or oscillations, that disort the B ring’s edge. These oscillations, with one, two or three loves, are not created by any moons. Thet have ubstead spontaneously arisen, in part because the ring is dense enough, and the B ring edge is sharp enough, for waves to grow on their own and then reflect at the edge. 

Ni kan läsa mer om rymdfarkosten och mycket annat relaterat till den HÄR. Vi får se hur länge Cassini orkar. Jag gissar på fleeeeeera år till…

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »