Our Blog

Godkväll alla läsare!

Igår fyllde Astrobloggen 8 år och jag kan erkänna att jag är väldigt stolt över min lilla blogg. Jag kommer ihåg när jag startade min första rymdblogg,  vilket var då det här med bloggande precis hade slagit igenom stort. Tror att jag skrev 2-3 inlägg och förväntade mig många läsare på en gång. Eftersom att den inte fick några läsare alls så raderade jag den. Några månader senare startade jag ”Astrobloggen”, som då hette http:// astronomi.blogg.se (ta och besök den gamla bloggen om ni vill).
Jag var samtidigt väldigt intresserad av alla stora bloggar (mode/vardagshändelser- bloggar) och försökte att härma dem genom att skriva personliga inlägg lite då och då. Med personliga menar jag att ett inlägg ibland kunde handla om att jag satt och åt samtidigt som jag hade tv:n på. Det kunde även hända att jag uppdaterade 2-4 gånger om dagen, och inläggen var helt onödiga. Jag skäms när jag läser det jag skrev för 8 år sen, trodde jag verkligen att det var bra inlägg?
Tillslut valde jag att bara skriva om  astronomi/vetenskap OCH nämna något personligt när jag väl kände för det. Min blogg ska lära ut och hålla människor uppdaterade, det ska vara en blogg till både yngre och äldre. Det var mitt mål då och jag följer fortfarande samma röda tråd. Och nu är jag här, 8 år senare, med en blogg som fortfarande lever. Målet är att fortsätta med den här så länge som möjligt, så det gäller bara att vänta och se ifall jag håller mitt löfte eller inte. Grattis till bloggen i alla fall och NU till lite rymdnytt för det gillar vi!

Som ni vet så finns det många stenar lite utspridda överallt i solsystemet. Våra asteroidbälten är kända för detta, men sen så finns det några som faktiskt är utanför dessa kluster av grus och stenar. Ibland kan de passera jorden och snart kommer det att ske igen ska ni veta! Den 5 mars, alltså om mindre än 2 månader, kommer en att passera oss. Asteroiden, som heter 2013 TX68, kommer att vara väldigt nära jorden. Men oroa er inte, den kommer inte att träffa oss, även om det finns konspirationsteoretiker som tror det.
Avståndet mellan jorden och asteroiden kommer att variera mellan 17.000- 14 miljoner km. Geostationära satelliter brukar har en altitud kring17.000, så det är rätt så nära ändå. Däremot är det en stor osäkerhet i avståndet och det beror helt enkelt på att man bara har följt den i några år och inte vet så mycket om asteroidbanans parametrar (faktorer som eccentriciteten, lutningen över ekliptikan osv.). Men det är 100% säkert att den inte kommer att kollidera med varken jorden eller satelliter. Detta kan även fastslås när 2013 TX68 kommer att svinga förbi jorden i framtiden igen.

När asteroiden fortsätter sin resa i rymden och rör sig mot oss igen, vilket kommer att ske den 28 september 2017, så finns det en chans på 250 miljonen (1/250 miljoner) att den kolliderar med jorden. Siffran är med andra ord löjligt liten. När den passerar oss igen år 2046 och år 2097 så  är chanserna ännu lägre.

Vad vet vi mer om den här stenbiten? Just nu vet vi att asteroiden har en diameter på ca 30 meter, vilket gör den dubbelt så stor som Chelyabinsk meteoren  som vi kunde läsa om för 3 år sen. Den exploderade över Ryssland då, vilket ledde till att fönster i närheten gick sönder och att personer blev skadade. Enligt NASA lär asteroiden 2013 TX68 producera två gånger så mer energi som Chelyabinsk meteore gjorde, men BARA om den passerar jordens atmosfär. Och som nämnt ovan, det lär den inte göra.
Lite kuriosa: Chelyabinsk meteoren utlöste en energi på 500 kiloton TNT (ca 30 gånger atombomben som slog över Hiroshima).

Nu till det viktiga, går det att observera den här asteroiden? Det är väldigt osäkert faktiskt och det beror på att vi inte riktigt vet det exakta avståndet mellan den och jorden. Vi vet bara att det kommer att variera mellan 17.000- 14 miljoner km, men det är en stor skillnad mellan dessa två siffror. Med andra ord, vi lär inte veta vart den kommer att befinna sig exakt och bara forskare kan nog snappa upp data från asteroiden med sina avancerade teleskop. Och nej, enligt många sidor så kommer vi inte kunna se den med nakna ögat heller. Tråkigt tycker jag, för det är en upplevelse i sig att se ett sånt här objekt med ett teleskop. Jag kommer ihåg när jag observerade en komet för första gången och det var något helt annorlunda.

asteroid_2013tx68_graphic
Estimationer av asteroidens altitud över jorden den 5:e mars. 1 amerikansk mile är ca 1.6 km. Den stora frågan är varför de inte använder SI enheter (km, m, cm etc.) istället….

 

Comments ( 1 )

  • Henrik says:

    Jag kommer också ihåg när du startade bloggen! Har svårt att fatta att det var så länge sen… Men kul att den är vid liv fortfarande i alla fall! =)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »