Our Blog

Hej alla!

ESA har nu släppt några bilder som visar planeten Mars yta. Bilderna har satelliten Mars Express tagit. Det första som man lägger märke till är att det finns blåa fläckar på vissa platser, nästan så att det ser ut som att flytande vatten existerar. Det kan man tro, men så är det tyvärr inte.

Mars

Egentligen är det planetens vindar som står bakom detta då vindarna blåser iväg mörk sediment (material) till olika områden på månen. Med andra ord är det mer sediment där än på andra platser, vilket man ser på bilden. Just den blåa färgen beror på, enligt ESA, en optisk illusion som uppstod efter att bilden hade bearbetats. I verkligheten är det mörka, tjockare lager som har byggts upp med tiden.

Och på tal om färgen blått, för någon vecka sen kunde man se bilder på en blå solnedgång som Curiositys kamera hade tagit. Det är en sekvens av 4 bilder som visar solnedgången och den märkbart blåa färgen. Hur kommer det sig att det inte är en röd himmel?
mars-sunset
Solnedgången är blå på grund av dammpartiklar i planetens atmosfär, som tillåter kortare våglängder att passera mycket enklare än de längre. Det blåa ljuset har en kortare våglängd jämfört med t.ex. rött ljus, alltså är himlen blå.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »