Our Blog

Heej alla,

Ville bara visa lite livstecken och uppdatera er lite om Barcelona. Mina dagar består bara av jobb och åter jobb. Allt för att förbereda mig inför det ”riktiga” jobbet, vilket är arbetet som involverar Curiosity. En av mina övningar har varit att skapa objekt och området runtomkring det med ett rutnät. Efter det har jag fått anpassa miljön som runtomkring objektet; såsom gravitationen, hastigheten av fluiden osv. Nästa steg brukar oftast vara simuleringar för att få data och bearbeta det, så att jag förstår hur allting håller ihop och är relaterat till olika fysikaliska egenskaper. Ett exempel är följande uppgift som jag fick lära mig ca 2 veckor efter att jag startade.

Här har vi något som forskare kallar för square cylinders (kvadratisk cylinder) och lite öppen yta kring den. Föreställ er en cylinder som är riktad mot er och att en vind blåser mot dess vänstra kant. Innan jag använde nästa program så fick jag först rita hela bilden, vilket ni kan se nedan. Om jag hade zoomat in lite till så hade ni bara sett små rutor. Har för mig att det är över 100 000 element i bilden nedan. Att bearbeta en sån här fil tar ungefär 30-40 minuter, något sånt.

Screen Shot 2016-07-13 at 20.36.34

När jag äntligen har fått all data så startar jag nästa program och väljer vad jag vill se. Nedan har ni en vind som blåser mot kvadraten och färgerna tyder på temperaturskillnader som sker när det är naturlig konvektion. Kallt är blått (i astronomi är det tvärtom, blåa stjärnor är varma).

Screen Shot 2016-07-13 at 20.26.15

Vindens hastigheten mot kvadraten är konstant, men ni ser att något händer efter att den träffar kanten. Vinden börjar röra på sig och efter ett tag får vinden en konstant hastighet bakom den kvadratiska cylindern. Bilden visar dock bara temperaturen för jag tycker att det säger en hel del.

Screen Shot 2016-07-13 at 20.26.21

Men det är inte bar att rita och simulera, nej då. Jag måste förstå exakt VAD som händer; vilken speciell konstant som avgör vindens rörelse, vad små rörelser i vinden (säger vind eftersom att jag inte hittar det rätta ordet) har att säga om 5 andra dimensionslösa konstanter. Vilket nummer konstanten får och varför ser den ut så på en graf? Man har 10 saker att tänka på samtidigt helt enkelt och det är lite svårt att hålla reda på allt.
Det här är ett exempel på en övning som sagt och i september ska jag få använda riktig data. Några exempel är vindhastigheten under en tidsperiod på planeten Mars som anemometern ombord Curiosity utsätts för. Det lär bli intressant, för där uppstår turbulens, som det gör här med. Ska få lära mig att skapa lite turbulens kring ett objekt nästa vecka. Får se hur det går.
Det finns så många rörelser i vanlig luft som man inte ens tänker på. Det känns som att jag ser matrixen snart. I’m in the matrix…
Nej, nu ska jag sova. Känner mig DÖD! Det har varit en lång dag, 9-10 h arbete ungefär.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »