Our Blog

Hej alla!
Som ni vet så kommer människan att besöka planeten Mars inom en snar framtid. För många var det en självklarhet att skicka in en ansökan, medan andra ställde frågan: Varför vill man dit när det bara är en enkelresa? Svaren kan ju vara att man vill bli ihågkommen, att man vill bidra till den vetenskapliga utveckligen och kunskapen om Mars, Solsystemet och människan, att få sätta foten på en helt ny himlakropp osv. Personligen hade jag gärna velat resa dit, men det krävs mycket mod och vilja, för man lämnar ju precis allt bakom sig och vet i princip att man ska dö (vilket vi alla gör dock) och även när man ska dö ungefär. Det hela är väldigt läskigt, men tänk er att få se en helt annan planet.

Varför vill man till Mars egentligen? Svaren är simpla: Man vill lära sig mer, man vill ha ett andra hem för oss människor och den kommande generationen. Man kan även söka efter resurser på Mars och använda det på plats, eller skicka det till jorden. Sist men inte minst så är detta en stor utmaning för oss människor och därför vill man göra detta.
Man kan även forska planeten på plats och ta varje beslut själv, till skillnad från robotar som måste följa forskarnas kommandon. En människa kan ju välja hur mycket hon eller han ska gräva, vilka platser som är intressanta osv.  Det finns fördelar och nackdelar, precis som allt annat.

Planerna i framtiden är att skapa en koloni på Mars eftersom att den är gästvänlig jämfört med alla andra planeter i solsystemet, bortsett från jorden så klart. Fast gästvänlig är att ta i lite grann. Mars har knappt en atmosfär, vilket betyder att det är väldigt kallt där och strålningsdoserna som människan kommer att utsättas för är dödliga. Det finns även ingen luft där, så man måste skapa luften. Listan är lång och den enda lösningen är att bygga baser, ha växthus, skapa luften som man ska andas in, lära sig att använda resurserna på planeten, och ha speciella dräkter på sig när man utforskar ytan.

Men för att ens kunna överleva på Mars så måste man skicka människor dit och enkelresan skrämmer inte slag på dem som har sökt. Vad tycker ni? Om NASA hade ringt dig och sagt att du har chansen att få resa dit, hade du tackat ja? Tänk på det 🙂

Man har experimenterat lite kring det här med resor till Mars, och ett bra exempel är Mars-500. Mars-500 var ett experiment där man simulerade en bemannad resa till Mars. Jag fick turen att ställa en fråga till Mars-500 teamet för ett tag sen. Det är så kul att få höra andra säga sitt namn , speciellt ”på engelska” 😛  Ibland är det jobbigt att ha ett svårt namn…

 

Comments ( 1 )

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »