Our Blog

Hej alla,

Jag hoppas att ni har haft en trevlig nyår och ser fram emot det nya året. Som alltid blir mitt första inlägg en kalender där jag skriver en lista på roliga händelser som ni kanske inte vill missa. Nu kör vi!

1-5 januari – Kvadrantiderna: Årets första meteorskur som når sin topp den 3:e. Man kan förvänta sig att se kring 40 stjärnfall under en timme.

14 januari – Venus: Venus är som högst över horisonten och då är det ett bra tillfälle att gå ut efter solnedgången och observera den.

19 januari – Merkurius: Precis som Venus så är den också väldigt högt över horisonten, men den här gången innan solnedgång.
____________________________

11 februari – Partiell månförmörkelse: Under den här dagen går det att se årets första månförmörkelse. Det går även att se den om man befinner sig i Sverige, så notera datumet. Jag lär påminna er om det på Facebook.
screen-shot-2017-01-01-at-11-21-08

26 februari – Solförmörkelse: Årets första solförmörkelse, men inte en total en dock. Det går att se den om man befinner sig i Sydamerika.
____________________________

7 april – Jupiter: Gasjätten befinner sig som närmast jorden under den här kvällen, vilket är ett perfekt tillfälle att observera den. Har man inte ett teleskop så går det bra att använda kikare.

22 april – Lyriderna: Årets andra meteorregn som når sitt topp kvällen till den 22:a. Upp till 20 stjärnfall/h går att se om man har tur.
_____________________________

6 maj – Eta aquariderna: Ett meteorregn här med, vars topp nås den 6:e. Den här gången går det att se upp till 30 stjärnfall under en timme.

17 Maj – Merkurius: Ännu en gång kommer Merkurius att befinna sig som högst över horisonten, precis innan soluppgång.
_____________________________

3 juni – Venus: Precis som Jupiter och Merkurius så kommer Venus att kunna ses en bra bit över horisonten, precis innan soluppgång.

15 juni – Saturnus: Saturnus kommer att befinna sig som närmast jorden, så ännu en kväll att gå ut och observera en planet! Saturnus rekommenderar jag alltid, för vem vill inte se planetens ringar? Finns inget vackrare!
_____________________________

28 juli – Delta Akvariderna: Ännu en meteorsvärm. Går ni ut natten till den 28:e kan ni se upp till 20 stjärnfall per timme.
_____________________________

7 augusti -Partiell månförmörkelse: Har ni lust att resa till östra Afrika, Indiska oceanen eller Australien så kommer ni kunna se en partiell månförmörkelse kvällen till den 7:e.

13 augusti – Perseiderna: Ett meteorreg, peak den 13:e augusti. Ca 60 stjärnfall / h!

21 augusti – Solförmörkelse:  Kanske årets höjdpunkt, en total solförmörkelse som går att se om man befinner sig i USA. Många kommer att resa dit, bland annat Astronomisk Ungdom som planerar en resa dit. Besök Astronomisk Ungdom på Facebook för mer information!
____________________________

5 september – Neptunus: Även den här gasjätten kommer att väldigt nära jorden. Har ni ett teleskop så kan ni försöka att observera den, den kommer att syna under hela natten. Det kan bli svårt att hitta Neptunus, jag har faktiskt aldrig sett den. Men ge det ett försök! I värsta fall får ni lite egentid ute i naturen.
___________________________

7 oktober – Draconiderna: En meteorsvärm som ni inte vill missa. Gå ut natten till den 7:e och hoppas på ett bra väder, för har ni det så kan ni se upp till 10 stjärnfall under en timme. Inte mycket, men det är alltid något.

21 oktober – Orioniderna: Nu upprepar jag mig igen, men ännu ett stjärnfall här med. Med en topp den 21 oktober kan ni se upp till 20 meteorer under en timme.
_________________________

4 november – Tauriderna: Meteorregn här med! Natten till den 4:e ska ni då ut om ni vill se mellan 5-10 stjärnfall-

17 november – Leoniderna: Ännu en meteorsvärm. Så ut den 17:e och skåda stjärnhimlen. Ni kan då se upp till 15 stjärnfall / timme.
_________________________

13 december – Geminiderna: Årets näst sista meteorskur som når sin topp den 13:e. Den här gången kan man se upp till 120 stjärnfall under en timme. Har någon ens gjort det?

21 december – Ursiderna: Det sista meteorregnet, vars topp nås den 21 december. 5-10 stjärnfall / h, kanske ett bra tillfälle att gå ut innan årets slut och se en av naturens bästa skådespel.
_________________________

Det var nog allt. Om ni känner att jag borde lägga till något mer (det fattas lite smågrejer) så ska ni inte tveka att kontakta mig.
Jag ska försöka att uppdatera er så gott jag kan, men spara den här kalendern för att vara på den säkra sidan. 🙂

Gott nytt år ännu en gång!

Comments ( 8 )

 • Yngve Troby says:

  Hej!

  Tack, och gott nytt år själv!
  Kan verkligen rekommendera alla att ta en skön solstol, varma kläder & varm dryck, och spana av natthimlen när meteorskurarna ”peakar”.
  Är det dessutom nymåne är det bara att gratulera. Man måste ju lämna storstaden då.
  /Yngve

 • Kristina says:

  Måste bara fråga, när du skriver t.ex. ”Natten till den 7:e”, menar du då att man ska gå ut på kvällen den 6:e (vilket då blir natten som går mot den 7:e när klockan slår 00:00), eller faktiskt på kvällen den 7:e?

  Tack för alla bra datum!

 • Leo says:

  Hej igen,
  Den 19 januari såg jag en galet stark stjärna 10 gånger starkare än de andra och har nu kunnat ses på kvällshimlen i en 4-5 dagar.
  Är det Merkurius som är synlig eller är det en vanlig rymdstation?
  Man börjar se den på den södra stjärnhimlen och sedan försvinner den i horisonten i väst.
  Bor även i Stockholms området, den är väldigt fin och har ett nästan magiskt sken.
  Kan det vara Merkurius eller någon slags rymdstation? Har bild på ”stjärnan” i skymning om du är intresserad av att se den?

  Med vänlig hälsning, Leo

 • Mehmet says:

  Elimde gök taşı var ilgilenen varmı …???????????????

 • Mehmet says:

  have meteor have been interested in the acute …. ???????

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »