Our Blog

Hej alla!

Varje år ger jag er en astronomisk kalender med händelser som ni inte får missa, och den här gången är jag lite sen med den. Det beror på att jag har variti Barcelona i ett par dagar, utan wifi också! 
Sidan Universe Today har en fin kalender på 101 händelser som ni inte vill missa. Här har ni länken : Universe today 101 Astronomical Events 2014. Dagarna som ni vill markera i kalendern är:

Januari
10
: Den här dagen (eller några dagar senare) kan det hända att vi får ett meteorregn. Stenarna är bitar från kometen ISON. 

16 : Årets minsta fullmåne, vilekt beror på avståndet mellan satelliten och jorden.

Mars
7 :
Asteroiden 9 Metis  är ”nära” jorden. Dock är den väldigt ljussvag (magnitud +7.9) så ni behöver nog en kikare eller ett teleskop för att kunna se den.

Maj
10 : Saturnus ringar går att se väldigt bra eftersom att ringarna är vinklade 23 grader mot banplanet. Ta ut teleskopet och titta på planeten kvällen till 10:e maj!
24 : Möjligtvis ett meteorregn från kometen 209P LINEAR. Uppdaterar er när datumet närmar sig.

Juni
3 : Har ni ett teleskop eller en kikare så ska ni titta på Jupiter. Den här kvällen ska det gå att se skuggan från 3 av jupiters månar. En av skuggorna kommer från Callisto, och de 2 andra är från Jupiters innersta månar.

Juli
12: Månen är väldigt nära jorden och vi kommer att kunna se en så kallad supermåne. Storleksskillnaden går att se om man tar bild på månen någon dag innan och jämför bilderna.

Augusti
13 : Meteorregnet Perseiderna går att se den här dagen. Maximum ligger kring 100 stjärnfall.

Oktober
22: Maximum för mateorregnet Orioniderna. Går att se runt 100 stjärnfall den natten om man har tur.

November
18 : Meteorregnet Leoniderna går att se den natten till den 18:e. 

December
18 : Geminiderna, årets sista meteorregn. Kom ihåg att man måste till ett mörkt ställde för att kunna se något, annars blir det svår
t.

2014 blir ett tråkigt år när det gäller astronomiska händelser. En sol-och månförmörkelse kommer att ske men från Sverige går de inte att se tråkigt nog :/

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »