Our Blog

Godmorgon!

Jag hoppas att ni alla har vilat ut efter festligheterna igår kväll, OM ni nu har festat, och känner er redo inför det nya året! Kan ni förstå att det är 2019? Jag kommer ihåg nyår 1999 och hur taggade alla var på att fira in det nya millenniet. Själv var jag för ung för att gå ut och fira något, men tänk er att det hände för 20 år sedan! Wow, vad tiden flyger iväg.

Nu till min årliga tradition, dvs årets astronomiska kalender, som jag publicerar den 1 januari varje år. Måste ju självklart göra det även om bloggen inte uppdateras längre.
Förutom meteorregn så har vi solförmörkelser att se fram emot. Vi kommer tyvärr att inte kunna se någon solförmörkelse i Sverige MEN det är ju en bra ursäkt till att boka en resa tycker jag. Perfekta ”ursäkten”, eller hur?

Redan nu om tre dagar har vi årets första meteorregn, Kvadrantiderna. Och den 21 samma månad har vi en total månförmörkelse i kalendern, vilket blir en partiell förmörkelse här i Sverige. Men det är ju alltid något! 

Och som alltid, vill ni få ut det mesta av en astronomisk händelse så måste ni ta er till en mörk plats där det inte finns artificiellt ljus som stör er nattseende. Detta gäller främst meteorregn.
Jag ska se till att ordna en iCal eller GCal (har aldrig gjort det) någon vecka innan månförmörkelsen och dela länken så att ni inte missar något (det var nämligen en som undrade om jag kunde göra det). Följ Astrobloggen på Facebook så att ni inte missar länken.

Så, det var nog allt. Om jag har angett fel information här så får ni gärna meddela mig det på Facebook så att jag kan uppdatera texten. Nu kör vi! JANUARI
4- Kvadrantiderna: Årets första meteorskur med maximum den 3:e. Går att se ett och annat stjärnfall dagen före och efter. Max-intensitet är ca 30-100 st./timme
6 – Venus: Den 6e är den bästa tiden att se Venus eftersom den kommer att vara på sin högsta punkt ovanför horisonten på tidigt på morgonen, vid soluppgång. Perfekt tillfälle att observera planeten!
21 – Total månförmörkelse: Vi i Sverige kommer tyvärr inte kunna se den totala månförmörkelsen MEN vi kan trösta oss med en partiell förmörkelse istället. Mer om tider och annat gällande den här förmörkelsen hittar ni här:  https://www.timeanddate.com/eclipse/lunar/2019-january-21

APRIL
22-23 – Lyriderna: Årets andra meteorregn. Förväntade max-intensitet är drygt 15-25 st./timme

MAJ
6-7 – Eta aquariderna: Dess förväntade max-intensitet är ca 30 st./ timme. De 3 maj är det halvmåne och 10 fullmåne så den kan potentiellt störa.

JULI
2 – Total solförmörkelse: Tyvärr kan man bara se den totala solförmörkelsen om man befinner sig i Sydamerika. Kanske är det en bra idé att planera en resa dit? Mer om tider och annat gällande den här förmörkelsen hittar ni här:  https://www.timeanddate.com/eclipse/solar/2019-july-2
16 – Partiell månförmörkelse: Vi har tur med månförmörkelserna i år för den 16e juli går det att se ytterligare en!

AUGUSTI
12-13 – Perseiderna: Meteorskur med maximum mellan natten till den 12:e och 13:e. Ca 60 stjärnfall/timme.

OKTOBER
8 – Draconiderna: Ett meteorregn där det går att se ca fem meteorer per timme.
21-22Orioniderna: Ett meteorregn som kan bjuda på mellan 10-60 stjärnfall under en timme.

NOVEMBER
11-13 – Tauriderna: Mellan dessa två datum kulminerar meteorregnet Tauriderna. Intensiteten ligger mellan 5-15 stjärnfall under en timme.
17-19 – Leoniderna: Årets sista astronomiska event blir meteorregnet Leoniderna. Du kan se fram emot 15-20 stjärnfall i timmen om det är fint väder ute.

DECEMBER 2018
13-14 – Geminiderna: Detta är årets största meteorregn och som samtidigt är ett av de få meteorregn som ger flest stjärnfall under timmarna före midnatt. Upp till 150 stjärnfall under en timme kan man se om man har tur!
21-22 – Ursiderna: Årets sista meteorregn är Ursiderna som når sitt maximum mellan 21a och 22a. Men de som ger sig ut under de tidiga morgontimmarna på själva dagen för regnets maximala intensitet belönas med 10 och ofta upp till 20 stjärnfall i timmen – om vädret tillåter.
26 – Solförmörkelse: Året avslutas med en total solförmörkelse som man kommer att kunna se om man är i vissa delar av Asien. Mer om tider och annat gällande den här förmörkelsen hittar ni här:  https://www.timeanddate.com/eclipse/solar/2019-december-26

Och en sammanfattning av allt i form av en video

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »