Our Blog

Traditionen fortsätter och jag börjar som vanligt varje år med att ge er årets astronomiska händelser sammanfattat. Skriv ner alla datum, hoppas på bra väder just den dagen, och observera/beundra stjärnhimlen.

Januari
1- Supermåne: Månen är som närmast jorden och ser då 30% ljusare ut än vad den vanligtvis brukar vara. Inte så ultimat att observera den dock eftersom att man inte ser månens detaljer när det är fullmåne, tvärtom, det blir svårare eftersom att mer ljus når ögat och det blir svårare.
3 – Kvadrantiderna: Årets första meteorskur med maximum den 3:e. Går att se ett och annat stjärnfall dagen före och efter. Max-intensitet är ca 30-100 st/timme
31 – Månförmörkelse: En total månförmörkelse om man befinner sig kring USA, en partiell månförmörkelse härifrån. Om ni inte har sett en så ska ni passa på! Man glömmer aldrig bort det.Och som sist så kommer det att ske väldigt tidigt på morgonen, den här gången ca 04.38 (Göteborg, skiljer sig lite beroende på vart du bor såklart).  För mer information om månförmörkelsen, besök Time And Date. Det går att knappa in sin position och få reda på när man kommer att kunna se den.

Februari
15 – Partiell solförmörkelse: 
Den här solförmörkelsen kan man se om man befinner sig i Sydamerika och Antarktis (om ni nu är där, vem vet).

Mars
20 – Vårdagsjämning: Sker mellan vinter- och sommarsolstånden och innebär att dag och natt är ungefär lika långa.

April
22 – Lyriderna: Årets andra meteorregn. Förväntade max-intensitet är drygt 15-25 st/timme

Maj
6 – Eta aquariderna: Dess förväntade max-intensitet är ca 30 st/ timme. De 3 maj är det halvmåne och 10 fullmåne så den kan potentiellt störa.

Juli
27 – Total månförmörkelse:
Lite svårt för oss i Sverige att se den eftersom att det blir en total månförmörkelse när månen är under horisonten. Vi kommer att kunna se den partiellt förmörkad hela vägen tills jordens skugga passerar den. Besök Time and Date för mer information.

Augusti

11- Partiell solförmörkelse: Den här kommer vi i Sverige inte kunna se utan man måste resa nordöstra Europa, nordvästra Asien, norra Amerika, och på nordpolen. Besök Time and Date för mer information (går att ange en position, bra om du ska utomlands).
12/13 – Perseiderna: Meteorskur med maximum mellan natten till den 12:e och 13:e. Ca 60 stjärnfall/timme.

Oktober
8 – Orioniderna: Ett meteorregn som kan bjuda på mellan 10-60 stjärnfall under en timme.

November
17 – Leoniderna: Årets sista astronomiska event blir meteorregnet Leoniderna. Du kan se fram emot 15-20 stjärnfall i timmen om det är fint väder ute.

Det var nog allt. Om jag har missat något så är det bara att kontakta mig. Är något oklart eller har du en fråga så kan ni självklart höra av er. Jag önskar er alla en fortsatt trevlig 1:a januari och hoppas att ni hade en trevlig nyår!

Comments ( 6 )

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »