Our Blog

Hej alla,
Jag hoppas att ni hade en trevlig nyår och ser fram emot astronomiåret 2016. Som alltid så blir mitt första inlägg en kalender med alla händelser som ni kanske inte vill missa. Hittar ni fel eller tycker att något borde tilläggas så är det bara att kontakta mig 🙂

Januari
3-4 : Kvadrantiderna.

Detta är ett årligt stjärnfall och under rätt väderförhållanden kan du se mellan 30-200 stjärnfall/ h. Maximum sker den 3:e. Maximum sker när det är halvmåne, så några kan man förvänta sig att se.

Mars
8-9 : Total solförmörkelse (Indonesien och runt stilla havet)

Vi kan tyvärr inte se solförmörkelsen, inte ens en partiell. Det enda sättet är att resa utomlands.

23: Månförmörkelse (Penumbral Lunar Eclipse)
Den här kan ni se I Nordamerika och i Asien. Det är inte som en total månförmörkelse, där det verkligen är märkbart. Den här typen av förmörkelse är svårare att observera.

Maj
6-7
:Eta-Aquariderna
Detta är också en årlig meteorsvärm. Maximum ser den 3 maj och då kan man se mellan 30-100 stjärnfall. Stenbitarna, som ger upphov till dessa stjärnfall, härstammar från Halleys komet.

9: Merkuriuspassage
Det här vill man inte nog missa. Merkurius är definitivt den svåraste planeten att observera med ett teleskop. Detta pga. Att den är så liten och befinner sig så nära solen. Har du däremot ett solteleskop, eller ett observatorium I närheten, så kan du se Merkurius passera framför solen. Kom ihåg att INTE observera den utan ett solfilter. Det säkraste sättet är att projicera bilden på en skärm. Risken att du skadar ögonen är hög!
Alltså är detta lika häftigt som ett Venuspassage (som vi kunde se för något år sen). Missar du årets passage så måste du vänta 3 år på nästa.

Augusti
12-13: Perseiderna
Som varje år kommer vi att se meteorregnet Perseiderna. 12:e är dess maximum där du kan se mellan 30-200 stjärnfall. Mitt rekord är 5 stycken, så det beror på vart du befinner dig helt enkelt.

September
1: Solförmörkelse (Afrika)
Den här kallas för “Ring of Fire” och den är inte som en total solförmörkelse. Eftersom att månen befinner sig så långt ifrån solen då så kommer den inte kunna täcka solen helt. Är du inte i Afrika så lär du missa detta fenomen.

16: Månförmörkelse (Penumbral Lunar Eclipse)
Den här gången kan vi I Europa se den. Men som jag named tidigare så lär det bli svårt att observera den. Det är inte riktigt en märkbar förmörkelse.

Oktober
21-22 : Orioniderna.

Vänd blickarna mot Orion för att inte missa detta stjärnfall. Maximum sker den 21 oktober och upp till 40 stjärnfall/h kan observeras.

December
13-14:
Geminiderna och Supermåne
Först av allt, detta är årets sista meteorregn. Maximum sker den 14 december och mellan 10-120 stjärnfall/h kan observeras om man har tur.
Samma natt har vi också en supermåne, vilket är då månen är som närmast oss. Den kommer att vara full och se lite större ut (om man är duktig på att se det) och det lär bli svårt att se geminiderna. Men hur bra är det inte att gå ut med ett teleskop natten till den 14:e?

indonesia

Total solförmörkelsen över stilla havet.

Visibility_Lunar_Eclipse_2016-09-16
Månförmörkelsen som går att se från bland annat Europa

Inte så händelserikt som ni ser men men. NASA och ESA har ju alltid något på gång och här ser ni en lista på kommande händelser inom rymdforskning

14:e mars- ExoMars 2016 – Uppskjutning av ESAs senaste satellit, och landare, som kommer att observera Mars.
5:e juli – Juno – NASAs satellit som äntligen kommer att nå Jupiter.
September- Rosetta – ESA kända kometprojekt kommer att avslutas och satelliten kommer att kollidera (kontrollerad kollision så klart) mot kometens yta. Detta för att förhindra att ytterligare rymdskrot kretsar kring jorden och utgör ett hot mot andra, aktiva satelliter.
3:e september – OSIRIS-Rex – Uppskjutning av NASAs uppdrag mot asteroiden Bennu.
28 september – InSight – Ännu en robot som kommer att landa på Mars och studera planetens yta.
19 oktober – ExoMars 2016 – ESAs satellit, och landare, som kommer att nå planeten Mars.

Som ni ser så är Mars i centrum och jag tror att det beror på att vi snart ska skicka människor dit och vill därför lära oss ännu mer om planeten. Har den här planeten mer att avslöja tror ni?

Comments ( 13 )

 • Leo says:

  Äntligen är den här, tack så mycket! Ska ut redan ikväll och titta på kvadrantiderna!

 • Leo says:

  Hej, förekommer inte Lyriderna den 21-22 april detta år?? / Leo

 • Oscar says:

  Hej!
  Igår den 26 mars kl 22:00 var månen påtagligt röd här i Lund (Skåne), men jag kan inte hitta något om att det skulle varit blodmåne/månförmörkelse igår. Var det något annat fenomen jag upplevde och i så fall vad kan det varit?

  • Assiye Süer says:

   Hejan!
   Jag har sett samma fenomen i Turkiet, så jag kollade upp det och enligt personen som jag frågade så beror det på avgaserna i atmosfären. När man riktar blicken rakt framåt, mot horisonten, så finns det massa störningar ”i vägen”. Avgaserna är ett exempel, men även värmen som bevaras vid jordens yta. Dessa, tillsammans med att atmosfären är tjockare närmast ytan, kombinerat påverkar ljuset från månen och vi ser en lite rödare färg. Om detta stämmer eller inte vet jag faktiskt inte, men det låter någorlunda rimligt.

 • Lindy Olofsson says:

  Karlskrona 10,11 Aug 2016

  Igår räknade 17 ”fallande” stjärnor
  Ikväll 00:30-1:30 räknade vi över 100

  Helt fantastisk!!!! Vilken upplevelse!

 • Mia says:

  Hej!Nelli Petridis kommer Måndag och Tisdag på Höstlovet. Mvh Anette

 • Nikolaj Sananés says:

  Hej!

  Jag hittade denna sida när jag sökte efter info om vad jag kan ha sett igår på lilla julafton. Kanske någon av er som vet sådant kan förstå vad jag såg. Själv tror jag att det var en komet som flög in i jordens atmosfär, men jag är inte alls insatt i astronomi så jag bara hissar. Så här gick det till i alla fall:

  Igår den 23 december 2016 ca klockan 19:15 körde jag syd-väst på en landsväg syd-väst om Arboga genom ett område som heter Nannberga. På natthimlen mot syd såg jag plötligt ett grönt ljus, större än ett stjärnfall, mindre än månen, ungefär som en nödraket i ljusstyrka och storlek. Den rörde sig snabbt neråg och var synlig i ca 1 sekund förrän den försvann antingen av sig själv eller bakom skogen. Den dök upp på ca 45° vinkel från marken och rörde sig neråt (lite grann åt väster, men mest neråt mot horisonten.

  Min första tanke var att någon testade nyårsraketer, men denna flög ju neråt och exploderade inte och höll ett jämnt ljus hela vägen.

  Var det en komet jag såg? Och har ni hört flera se samma sak igår?

  Mvh
  Nikolaj Sananés

  • Leo says:

   Hej,
   Har själv sätt en liknande meteor som du beskriver det, såg det för första gången i Portugal 2014 och har även sett en liknande vid ett annat tillfälle.
   Jag är säker att jag såg en ”BOLID” en större meteor som inte blir som ett vanligt stjärnfall utan är större och får ett grönaktigt ljus från gaserna.
   Hoppas du fick svar på din fråga.

   / Leo

 • Nikolaj Sananés says:

  Corr.:

  Jag menade ”så jag bara gissar” inte ”hissar”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »